“Hier laten we mensen niet los. We proberen voor iedereen iets te betekenen.” Floor van Driel (26) is sociotherapeut bij Fivoor. Ze werkt sinds 2,5 jaar op de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Den Dolder. Ze is enthousiast over haar baan, die misschien niet altijd makkelijk is maar wel mooi. “Als mensen willen veranderen, kunnen wij ze echt helpen.”
Op de FPA is plek voor 66 mensen, die bijna allemaal voor de rechter hebben gestaan en een verplichte behandeling ondergaan voor gedragsproblemen met een psychiatrische oorzaak. Patiënten verblijven hier gemiddeld een halfjaar. De FPA is een beveiligde instelling, midden in de groene omgeving van de Willem Arntsz Hoeve. Je komt er niet zomaar in of uit. Een stevige deur houd je buiten, en als die opengaat kom je in een portaal waar de volgende deur op je wacht. Bezoekers worden zorgvuldig geregistreerd en goed bekeken, en ook Floor checkt in en uit met haar pasje. In de ontmoetingsruimte waar patiënten hun bezoekers ontvangen – “We hebben ’m onlangs zelf helemaal opnieuw ingericht” – vertelt ze met zichtbaar plezier over haar werk.
Terug in de maatschappij
“De behandeling is erop gericht mensen weer terug te laten keren in de maatschappij. Mijn afdeling werkt met groepen van veertien patiënten. Er zijn steeds drie sociotherapeuten aanwezig in een groep. Ik werk in 24-uursdiensten. Hier verblijven vooral mensen met borderline, antisociale stoornissen en narcisme. We geven grenzen aan, wijzen mensen op hun gedrag, en we observeren heel goed. Ik vind het heel uitdagend werk, geen dag is hier hetzelfde. Je moet er sterk voor in je schoenen staan. Soms moet je slecht nieuws brengen, maar je kunt tot heel goede gesprekken komen en diepgang bereiken. Dat geeft je een unieke positie. Je kunt vertrouwen opbouwen bij mensen die soms vreselijke dingen hebben gedaan, maar zelf ook heel beschadigd kunnen zijn. Daar kan een patiënt echt dankbaar voor zijn.”
‘Bij Fivoor doen we mensenwerk’
Floor is universitair geschoold. Ze studeerde forensische psychologie en deed een master criminologie. Maar “in m’n eentje achter een computer zitten”, dat zag ze niet zitten. “Hier doen we mensenwerk, dat spreekt me aan.” Uit haar opleiding nam ze een belangrijke les mee over de patiënten waarmee ze nu dagelijks werkt: “Het had ook jij of ik kunnen zijn.”
Lees ook: ‘Kabinet moet investeren in zorgmedewerkers én meer zorgarme jaren’
Dat ze vrouw is op een afdeling met voornamelijk mannen die soms heftige dingen hebben gedaan, speelt geen rol, zegt ze. “Mijn leeftijd was weleens een ding, maar ik merk dat ik leer om steeds meer met zekerheid te doen. Je komt achter je sterke en zwakke punten. Je leert relativeren en dingen niet persoonlijk te nemen. Fivoor zorgt voor veel cursussen en trainingen en ik voel vertrouwen van de organisatie.” En er zijn mogelijkheden om door te groeien; sinds kort heeft Floor er ook coördinerende taken bij. “Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden en dat vind ik leuk aan dit werk.” Zo houdt ze zich bijvoorbeeld op haar afdeling ook bezig met leefstijl, en helpt ze elk kwartaal mee met de Week van de Leefstijl, waarin ook sport een belangrijke rol speelt. “Dan sporten we als patiënten en personeel met elkaar.”
Totaalplaatje van psychiatrisch patiënten
Werken bij de FPA van Fivoor is teamwerk. “Dat vind ik heel interessant. We kijken naar het totaalplaatje van de patiënten. Onze observaties zijn daarvoor heel belangrijk, wij zien de patiënten heel veel en we zien de dynamiek in de groep, dat is het mooie. We vullen elkaar aan, samen kijken we zorgvuldig welke stappen we kunnen zetten om de vrijheden van patiënten weer op te bouwen. Samen proberen we weer iets toe te voegen aan hun leven. Dit is een fijne plek om te werken.”
Meer informatie?
Meer informatie? Kijk dan op www.werkenbijfivoor.nl of stuur een e-mail naar sollicitaties@fivoor.nl.