Zes op de tien werkgevers hadden vorig jaar last van de krapte op de arbeidsmarkt. Zij investeerden vooral extra in personeelsbehoud en de werving van nieuwe medewerkers. Ook namen ze vaker kandidaten aan die nog opgeleid moesten worden. Dit blijkt uit een grootschalig enquêteonderzoek van UWV onder werkgevers.
Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt in 2023 iets afnam, lag het aantal vacatures nog ruim boven het aantal werklozen. Daarmee was er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Werkgevers in het onderwijs, de zorg en de bouw hadden hier het vaakst veel last van.
Inzet: personeelsbehoud
Werkgevers die last hadden van de krapte, namen verschillende maatregelen om de effecten hiervan voor hun organisatie te beperken. Zo zette 76 procent van de werkgevers extra in op personeelsbehoud, koos 69 procent voor een andere manier van personeel werven en nam 68 procent kandidaten aan die nog opgeleid moesten worden. Meer dan de helft van de werkgevers keek daarnaast minder kritisch naar diploma’s en ervaring en legde in vacatureteksten de nadruk op wat de organisatie te bieden heeft in plaats vaneen lange lijst eisen te stellen.
Hoe bind je medewerkers?
Iets minder dan de helft van de werkgevers die hinder hadden van de krapte, bood sollicitanten betere arbeidsvoorwaarden. Drie op de tien werkgevers verhoogden het loon (waaronder bonussen of toeslagen), 13 procent paste de secundaire arbeidsvoorwaarden aan. Horecawerkgevers boden hun sollicitanten vaak betere arbeidsvoorwaarden. Werkgevers in de bouw, de zorg en het openbaar bestuur huurden daarentegen relatief vaak meer zzp’ers in.
Lees ook: Behoud van medewerkers in transport en logistiek
Ook werkgevers in de sector transport en logistiek hebben meer aandacht voor het behouden van zittend personeel. Dat doen ze door individuele gesprekken met medewerkers, betere financiële beloning en aandacht voor werksfeer, werktijden en roosters.