Daphne van Zomeren is afkomstig uit Bilthoven en was altijd al creatief. ,,Bedenken, tekenen, maken, die creativiteit heb ik altijd gehad”, vertelt de schaapherder bij de schaapskooi midden in Elspeet. ,,Van jongs af aan wilde ik naar de Kunstacademie, het was voor mij heel duidelijk dat ik iets met die creativiteit wilde doen. Ook op de havo bleef die wens bestaan. Mijn ouders steunden me hierin, maar het was wel spannend. Na de voorselectie werd ik aangenomen.”
ANIMATIES ,,De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht was fantastisch voor mij, ik kon doen waar ik goed in was”, vervolgt Daphne. ,,Een vijfjarige opleiding en in 2000 ben ik afgestudeerd. Eerst heb ik voor de gemeente Utrecht gewerkt als grafisch ontwerper en later bij Teleac Schooltv. Ik was webdesigner, verzorgde de websites en maakte animaties die gekoppeld waren aan de tv-programma’s. Ik heb er met heel veel plezier gewerkt.”
UITDAGING Daphne werkte als zzp-er veel thuis en wilde heel graag een hond: ,,Dat kon nooit, maar omdat ik veel thuis werkte, kon het nu wel. Ik kreeg een teckel, Dirkje. Die had uitdaging nodig en ik volgde daarom een jachthondentraining.
,,In Utrecht woonde ik midden in de stad en ik merkte dat ik het juist heel fijn vond om veel buiten te zijn, in de natuur. Toen ik wat minder werk kreeg, had ik tijd om na te denken: Wat wil ik eigenlijk? Over activiteiten en wandelen met honden had ik een website gemaakt en het werken met dieren en honden begon steeds meer aan me te trekken. En ik kreeg op een gegeven moment een beeld binnen van werken met schapen, een schaapskudde.”
HOND ,,Toen ben ik vrijwilliger geworden bij de schaapskudde van het Goois Natuurreservaat”, vervolgt Daphne. ,,Gewoon gaan helpen, lekker buiten. Ik wist niks van schapen, maar het trok me wel heel erg”, aldus Daphne. ,,Ik leerde veel en mocht op een bepaald moment met de hond van de schaapherder de kudde hoeden. Ik begon het steeds leuker te vinden en vermoedde dat ik het met een eigen hond nóg leuker zou vinden en zo kwam border collie Jan in mijn leven. Met Jan ben ik gaan oefenen en trainen. En toen kreeg ik een baan aangeboden als schaapherder! Ik had dat niet zo bedacht, zag de schaapskudde en de hond meer als vrijetijdsbesteding, maar als baan…”
VERANTWOORDELIJKHEIK ,,Dat was best spannend”, gaat Daphne verder. ,,Jan was nog te jong en bovendien was mijn werkgebied in de Amsterdamse Waterleidingduinen, bij Zandvoort. Via via hadden ze over me gehoord en ik kreeg de hond Sem toegewezen. Het was compleet nieuw voor me, ik kende de duinen niet, en ik moest wel overtuigd worden. Vijf dagen in de week met een kudde op pad is wel iets anders dan één dag in de week meehelpen. Alleen al die verantwoordelijkheid. Na twee weken zijn we aan het werk gegaan, het was een pilot voor drie maanden. Ik vind het nog steeds heel bijzonder dat ik dat vertrouwen uiteindelijk kreeg. Het was vallen en opstaan, maar ik kijk er heel warm op terug, heb er vijf jaar gewerkt”, aldus Daphne. ,,Het stopte toen er veel damherten in de duinen waren. De damherten en de kudde konden niet naast elkaar bestaan.”
VACATURE Twee weken later was Daphne weer aan het werk in het Goois Natuurreservaat. ,,Daar was iemand extra nodig”, zegt de schaapherder. ,,Ik heb een tijd met Sem en Jan veel als invaller gewerkt, met veel verschillende kuddes.
,,Mijn partner, Marc werkt in deze omgeving, eerst bij het Hulshorster Zand en toen er een vacature voor schaapherder op de Elspeter Heide was, heb ik gesolliciteerd. Wel goed over nagedacht; zeven dagen in de week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dat is een flinke aanpassing van je leven. Maar ik wilde het graag, de eindverantwoordelijkheid over de kudde. Er waren veel kandidaten, maar ze hebben mij gekozen, ik was zo blij! Dat was in 2017, dus ik ga nu mijn vijfde jaar in.”
ROMANTISCH BEELD Daphne en Marc zijn naar Vierhouten verhuisd en hebben het erg naar hun zin met hun zes honden. ,,Sem is inmiddels met pensioen, Jan is elf dan heb ik Tan, die is zeven en Keet van één jaar, zij is in opleiding”, zegt Daphne.
,,Mensen hebben vaak een romantisch beeld van mijn werk, maar we zijn ook een bedrijf, met alle facetten. Je bent veel op de hei, maar schapen worden ziek of gaan dood. Je hebt veel kennis nodig over de gezondheid van schapen en snel kunnen handelen, alert zijn. Je hebt de verantwoording over levende have. Mijn werk voelt goed en zolang dat zo is, blijf ik dit werk doen.”