“Duurzame inzetbaarheid blijkt een ware uitdaging te zijn voor zowel werkgevers als werknemers”, constateert Roel Fransen van Wissenraet Van Spaendonck. Om werkgevers toch hiermee aan de slag te laten gaan, kunnen zij volgens hem de vier V’s hanteren: veiligheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid. “Zonder deze vier voorwaarden blijft duurzame inzetbaarheid een abstract begrip dat moeilijk te realiseren is.”
“De complexiteit van duurzame inzetbaarheid wordt vaak onderschat”, zegt Fransen, verenigingsmanager bij Wissenraet Van Spaendonck, dienstverlener voor belangenorganisaties. “Dat geldt vooral in het midden- en kleinbedrijf, waar de dagelijkse gang van zaken al veeleisend genoeg is.”
Veilige werkomgeving
Bij duurzame inzetbaarheid gaan de V’s van veiligheid en vertrouwen hand in hand, aldus Fransen. “Werknemers moeten zich veilig voelen om hun zorgen en ideeën te uiten, zonder angst voor negatieve reacties. Een veilige werkomgeving stimuleert open communicatie en bevordert het welzijn van werknemers. Daarnaast vullen verantwoordelijkheid en vrijheid elkaar aan. Werknemers moeten de verantwoordelijkheid voelen voor hun taken, maar ook de vrijheid hebben om hun werk op hun eigen manier te doen.”
Waarom is duurzame inzetbaarheid cruciaal?
Maar waarom is duurzame inzetbaarheid zo cruciaal? ”Omdat de arbeidsmarkt snel verandert door digitalisering, flexibilisering en de opkomst van AI”, legt de verenigingsmanager uit. “Werknemers moeten zich blijven ontwikkelen om relevant te blijven. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan vitaliteit en welzijn op de werkplek, gezien het toenemende aantal burn-outklachten en de impact ervan op zowel individuen als organisaties.”
Het bevorderen van duurzame inzetbaarheid begint met het creëren van een cultuur waarin deze vier V’s worden gewaardeerd en gestimuleerd. Fransen: “Werkgevers moeten hun werknemers de ruimte geven om zich te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Dit kan variëren van het aanbieden van leerplatforms tot het faciliteren van een gezonde werk-privébalans.”
Sociale spreekuren
Fransen vervolgt: “Praktische maatregelen, zoals sociale spreekuren en flexibele werktijden, kunnen werknemers helpen omgaan met persoonlijke problemen en stress, waardoor uitval wordt voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een sociaal veilige werkcultuur te bevorderen, waarin diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid centraal staan.”
‘Sociale innovatie maakt medewerkers duurzamer inzetbaar’
“Sociale innovatie maakt medewerkers duurzamer inzetbaar. Want mensen die zichzelf breed ontwikkelen, stappen gemakkelijker over naar een andere functie.”