‘Samen met de medewerkers kijken we waar hun talenten liggen’

talenten ontdekken aan de gracht elburg
Brasserie & Atelier Aan de Gracht biedt volop mogelijkheden in de keuken, de bediening, het kunstatelier en nu ook de bierbrouwerij. (Foto: Aan de Gracht)
  • Home
  • Artikel
  • ‘Samen met de medewerkers kijken we waar hun talenten liggen’

Een gesprek met Rosalie Vos (36) over Brasserie & Atelier Aan de Gracht houdt in dat je praat met iemand die passie heeft voor haar vak. In Elburg worden horeca en zorg gecombineerd en dat levert dagbesteding op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij bieden een inclusieve werkplek, midden in de maatschappij, met begeleiding van vakmensen.”

Op deze zonnige dinsdagochtend zijn veel ondernemers in de vesting Elburg nog bezig om alles weer netjes te maken voor de (werk)dag die zojuist is begonnen. Hoewel de klok in de Vischpoort een handvol minuten vóór zeven aangeeft, loopt het toch echt richting half tien… De verslaggever van dienst loopt verder en ziet aan de rechterkant ’the place to be’; Aan de Gracht aan de Havenstraat 5. “Wij hebben hier een fantastische plek”, steekt Rosalie Vos even later van wal. “Kijk eens om je heen; je zit hier op de Kazemat, net naast de Vischpoort met uitzicht op de haven én het Veluwemeer. Bovendien lopen hier heel veel mensen langs. Ik ben onwijs trots op dit mooie bedrijf.”

Sinds 2018 is de onderneming gevestigd op het huidige adres. “Toen was ik al een jaar of zeven, samen met mijn moeder, met het concept bezig onder de naam ‘Bij Rosalie’. In eerste instantie voor één dag in de week in restaurant De Haas; hier een klein stukje terug in de winkelstraat. Deze onderneming was destijds van mijn vader en van mijn oom. Zij gaven mij de kans om dit op te starten. Mijn moeder werkte in de zorg en ik ging wekelijks mee, waardoor mijn passie en liefde voor dit mooie vak groeide. Horeca ken ik natuurlijk ook mijn hele leven al en juist die combinatie vind ik onwijs mooi.” Toen de mogelijkheid ontstond om in het huidige pand aan de slag te gaan, grepen Rosalie en haar familie dit met beide handen aan. 

Talenten ontdekken

Er is dagbesteding voor mensen met een beperking en ook deze dinsdag zijn er, net als op andere dagen, zo’n vijftien mensen aan het werk. Tel daarbij op een flink aantal begeleiders en stagiaires – “Zij hebben een onwijs grote voorbeeldfunctie” – en het mag duidelijk zijn dat het ‘nooit saai’ is bij Aan de Gracht. “Samen met de medewerkers gaan we kijken waar hun talenten liggen én wat ze leuk vinden om te doen. Met hulp van de begeleiding gaan ze aan de slag. Dat kan in de keuken of in de bediening zijn, maar er zijn ook mogelijkheden in het kunstatelier. Sinds kort hebben we onze bierbrouwerij erbij. Volop afwisseling is dus ook mogelijk als het bijvoorbeeld te druk voor iemand wordt in de bediening. Hoe tof is dat?!” Al snel na de opening kregen Rosalie en haar team met de coronacrisis te maken. “Dat was een onzekere tijd. We waren zover dat we bijna letterlijk geen euro meer hadden. Toen gingen we best door een diep dal. Gelukkig is het goedgekomen en kijken we weer vooruit.” Als gasten het terras betreden zien ze niet direct dat er mensen met een beperking werkzaam zijn. “Een bewuste keuze om geen briefje op de deur te plakken”, geeft Rosalie aan. “Weet je; iedereen werkt hier naar zijn of haar mogelijkheden en dan maakt het niet uit wie je voor je hebt staan. Ik heb nog nooit een negatieve reactie gekregen. Iedereen zet zich hier voor 200 procent in en heeft een onwijs sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ons motto is samen je doel bereiken.”

Korte lijntjes fijn voor het thuisfront

Wekelijks zijn er 75 dagbestedingsplekken. Verder zijn er tientallen begeleiders en een groep van vrijwilligers. “De brouwerij hadden we eerst verhuurd, maar dat doen we sinds kort ook zelf. Daarmee is het plaatje compleet.” Rosalie gaat verder: “Doordat we niet met drie managementlagen te maken hebben, maar alles zelf doen, zijn de lijntjes kort. Dat is ook fijn voor het thuisfront. We proberen transparant te zijn en lossen problemen het liefst snel op. Het kan zijn dat medewerkers bij hun ouders wonen, in een woongroep of zelfstandig. Het vervoer van en naar hier regelen we zelf met busjes voor wie dit nodig heeft. We komen in plaatsen als Hulshorst, Dronten, Kampen en alles wat tussen Heerde en Elburg zit. Dat is altijd een mooi moment van de dag en dat besteden we ook bewust niet uit. Het is toch dé schakeling tussen wonen en werken en dat willen we zo goed mogelijk op een rustige manier laten verlopen.”

Lees ook: ‘Verkiezingsdebat moet gaan over inzet mensen met een beperking op de arbeidsmarkt’

We geven aan het idee te hebben dat het bij drukte soms lastig kan zijn voor de medewerkers. Rosalie beaamt dat en wijst, opnieuw, op het feit dat er volop mogelijkheden zijn om (tijdelijk) ander werk te doen om weer tot rust te komen. “We kunnen snel schakelen, maar bij drukte loopt het vaak juist beter. Iedereen weet dan wat zijn of haar taak is en we zitten elkaar niet in de weg.” Het weertype van vandaag, een zonnetje en pakweg 23 tot 25 graden, is volgens Rosalie perfect. “Als het warmer is, zie je minder mensen in de Vesting en dus ook minder gasten. We hebben zo’n trouwe gastenkring en wij vinden het héél fijn dat ze zo enthousiast en geïnteresseerd zijn in wat we doen. Eigenlijk is hier altijd werk te doen. Zelfs in de winter vervelen we ons niet. Op zondag zijn we trouwens gesloten en dat is een bewuste keuze.”

Interne opleidingen

Aan de Gracht was genomineerd voor de ‘Pier de Boer-prijs’ als ‘coach van de toekomst’. Het team zat bij de laatste vier en ontving een aanmoedigingsprijs. “Wij zijn heel erg van jezelf ontwikkelen. Sommige medewerkers komen vanuit school bij ons en daarop volgend zijn we druk geweest om een leerplan te ontwikkelen. Medewerkers kunnen bij ons een interne opleiding volgen, gericht op horeca- en kunstvaardigheden en binnenkort ook in de brouwerij. Of het nu gaat om de koffiemachine te bedienen of om een broodje gezond te maken; we hebben het allemaal op een voor iedereen te begrijpen wijze omschreven. Het is ook te begrijpen als je niet kunt lezen, door middel van foto’s. Waar nodig werken we hier in kleine stapjes.”

Voor de zorg en begeleiding bij Aan de Gracht is een indicatie nodig in de vorm van pgb, Wlz of Wmo. “Ook wij moeten onze rekeningen betalen, dus dat is noodzakelijk”, legt Rosalie uit. “Wij werken hier met opgeleide vakmensen uit zowel de horeca en zorg.” Werken bij Aan de Gracht hoeft niet het eindstation te zijn, maakt de mede-eigenaresse duidelijk. “Soms komt het voor dat iemand uitstroomt naar een regulier bedrijf. Het doel verschilt per persoon.”
Bij de Elburgse onderneming zijn nog plekken beschikbaar in de dagbesteding. “Dan moet je denken aan werken in de brasserie, in de brouwerij of in het atelier. De keuken zit helemaal vol”, besluit Rosalie Vos.

Bekijk ook

‘Samen met de medewerkers kijken we waar hun talenten liggen’

talenten ontdekken aan de gracht elburg
Brasserie & Atelier Aan de Gracht biedt volop mogelijkheden in de keuken, de bediening, het kunstatelier en nu ook de bierbrouwerij. (Foto: Aan de Gracht)
  • Home
  • Artikel
  • ‘Samen met de medewerkers kijken we waar hun talenten liggen’

Een gesprek met Rosalie Vos (36) over Brasserie & Atelier Aan de Gracht houdt in dat je praat met iemand die passie heeft voor haar vak. In Elburg worden horeca en zorg gecombineerd en dat levert dagbesteding op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij bieden een inclusieve werkplek, midden in de maatschappij, met begeleiding van vakmensen.”

Op deze zonnige dinsdagochtend zijn veel ondernemers in de vesting Elburg nog bezig om alles weer netjes te maken voor de (werk)dag die zojuist is begonnen. Hoewel de klok in de Vischpoort een handvol minuten vóór zeven aangeeft, loopt het toch echt richting half tien… De verslaggever van dienst loopt verder en ziet aan de rechterkant ’the place to be’; Aan de Gracht aan de Havenstraat 5. “Wij hebben hier een fantastische plek”, steekt Rosalie Vos even later van wal. “Kijk eens om je heen; je zit hier op de Kazemat, net naast de Vischpoort met uitzicht op de haven én het Veluwemeer. Bovendien lopen hier heel veel mensen langs. Ik ben onwijs trots op dit mooie bedrijf.”

Sinds 2018 is de onderneming gevestigd op het huidige adres. “Toen was ik al een jaar of zeven, samen met mijn moeder, met het concept bezig onder de naam ‘Bij Rosalie’. In eerste instantie voor één dag in de week in restaurant De Haas; hier een klein stukje terug in de winkelstraat. Deze onderneming was destijds van mijn vader en van mijn oom. Zij gaven mij de kans om dit op te starten. Mijn moeder werkte in de zorg en ik ging wekelijks mee, waardoor mijn passie en liefde voor dit mooie vak groeide. Horeca ken ik natuurlijk ook mijn hele leven al en juist die combinatie vind ik onwijs mooi.” Toen de mogelijkheid ontstond om in het huidige pand aan de slag te gaan, grepen Rosalie en haar familie dit met beide handen aan. 

Talenten ontdekken

Er is dagbesteding voor mensen met een beperking en ook deze dinsdag zijn er, net als op andere dagen, zo’n vijftien mensen aan het werk. Tel daarbij op een flink aantal begeleiders en stagiaires – “Zij hebben een onwijs grote voorbeeldfunctie” – en het mag duidelijk zijn dat het ‘nooit saai’ is bij Aan de Gracht. “Samen met de medewerkers gaan we kijken waar hun talenten liggen én wat ze leuk vinden om te doen. Met hulp van de begeleiding gaan ze aan de slag. Dat kan in de keuken of in de bediening zijn, maar er zijn ook mogelijkheden in het kunstatelier. Sinds kort hebben we onze bierbrouwerij erbij. Volop afwisseling is dus ook mogelijk als het bijvoorbeeld te druk voor iemand wordt in de bediening. Hoe tof is dat?!” Al snel na de opening kregen Rosalie en haar team met de coronacrisis te maken. “Dat was een onzekere tijd. We waren zover dat we bijna letterlijk geen euro meer hadden. Toen gingen we best door een diep dal. Gelukkig is het goedgekomen en kijken we weer vooruit.” Als gasten het terras betreden zien ze niet direct dat er mensen met een beperking werkzaam zijn. “Een bewuste keuze om geen briefje op de deur te plakken”, geeft Rosalie aan. “Weet je; iedereen werkt hier naar zijn of haar mogelijkheden en dan maakt het niet uit wie je voor je hebt staan. Ik heb nog nooit een negatieve reactie gekregen. Iedereen zet zich hier voor 200 procent in en heeft een onwijs sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ons motto is samen je doel bereiken.”

Korte lijntjes fijn voor het thuisfront

Wekelijks zijn er 75 dagbestedingsplekken. Verder zijn er tientallen begeleiders en een groep van vrijwilligers. “De brouwerij hadden we eerst verhuurd, maar dat doen we sinds kort ook zelf. Daarmee is het plaatje compleet.” Rosalie gaat verder: “Doordat we niet met drie managementlagen te maken hebben, maar alles zelf doen, zijn de lijntjes kort. Dat is ook fijn voor het thuisfront. We proberen transparant te zijn en lossen problemen het liefst snel op. Het kan zijn dat medewerkers bij hun ouders wonen, in een woongroep of zelfstandig. Het vervoer van en naar hier regelen we zelf met busjes voor wie dit nodig heeft. We komen in plaatsen als Hulshorst, Dronten, Kampen en alles wat tussen Heerde en Elburg zit. Dat is altijd een mooi moment van de dag en dat besteden we ook bewust niet uit. Het is toch dé schakeling tussen wonen en werken en dat willen we zo goed mogelijk op een rustige manier laten verlopen.”

Lees ook: ‘Verkiezingsdebat moet gaan over inzet mensen met een beperking op de arbeidsmarkt’

We geven aan het idee te hebben dat het bij drukte soms lastig kan zijn voor de medewerkers. Rosalie beaamt dat en wijst, opnieuw, op het feit dat er volop mogelijkheden zijn om (tijdelijk) ander werk te doen om weer tot rust te komen. “We kunnen snel schakelen, maar bij drukte loopt het vaak juist beter. Iedereen weet dan wat zijn of haar taak is en we zitten elkaar niet in de weg.” Het weertype van vandaag, een zonnetje en pakweg 23 tot 25 graden, is volgens Rosalie perfect. “Als het warmer is, zie je minder mensen in de Vesting en dus ook minder gasten. We hebben zo’n trouwe gastenkring en wij vinden het héél fijn dat ze zo enthousiast en geïnteresseerd zijn in wat we doen. Eigenlijk is hier altijd werk te doen. Zelfs in de winter vervelen we ons niet. Op zondag zijn we trouwens gesloten en dat is een bewuste keuze.”

Interne opleidingen

Aan de Gracht was genomineerd voor de ‘Pier de Boer-prijs’ als ‘coach van de toekomst’. Het team zat bij de laatste vier en ontving een aanmoedigingsprijs. “Wij zijn heel erg van jezelf ontwikkelen. Sommige medewerkers komen vanuit school bij ons en daarop volgend zijn we druk geweest om een leerplan te ontwikkelen. Medewerkers kunnen bij ons een interne opleiding volgen, gericht op horeca- en kunstvaardigheden en binnenkort ook in de brouwerij. Of het nu gaat om de koffiemachine te bedienen of om een broodje gezond te maken; we hebben het allemaal op een voor iedereen te begrijpen wijze omschreven. Het is ook te begrijpen als je niet kunt lezen, door middel van foto’s. Waar nodig werken we hier in kleine stapjes.”

Voor de zorg en begeleiding bij Aan de Gracht is een indicatie nodig in de vorm van pgb, Wlz of Wmo. “Ook wij moeten onze rekeningen betalen, dus dat is noodzakelijk”, legt Rosalie uit. “Wij werken hier met opgeleide vakmensen uit zowel de horeca en zorg.” Werken bij Aan de Gracht hoeft niet het eindstation te zijn, maakt de mede-eigenaresse duidelijk. “Soms komt het voor dat iemand uitstroomt naar een regulier bedrijf. Het doel verschilt per persoon.”
Bij de Elburgse onderneming zijn nog plekken beschikbaar in de dagbesteding. “Dan moet je denken aan werken in de brasserie, in de brouwerij of in het atelier. De keuken zit helemaal vol”, besluit Rosalie Vos.