Marja Bergen is receptioniste bij een IT-bedrijf op Schiphol-Rijk. Dat doet al ze langer, maar daarnaast maakt ze sinds enige tijd van een van haar passies haar beroep: ze is namelijk ook personal trainer. “Ik kan beide banen prima combineren!”
door Naomi Heidinga
Marja was al sportief en deed onder meer aan hardlopen. “Ik heb altijd uitdagingen nodig om voor te trainen. Zo deed ik onder meer mee met de Dam tot Damloop.” Gaandeweg kwam daar de krachttraining bij. Zo ontstond een nieuw doel: ze wilde zich droogtrainen. “Op Instagram zag ik allerlei filmpjes en foto’s van mensen die dat deden. Waaronder Willy, een vrouw van in de zestig. Als zij het kan, dan moet ik het ook kunnen, dacht ik. Zo ontstond een nieuwe uitdaging.”
In het jaar dat ze 50 werd, stelde Marja zichzelf allerlei uitdagingen. Naast het droogtrainen stond een keer meedoen aan een bodybuildingwedstrijd en een fotoshoot op de wensenlijst, evenals het lopen van een halve marathon. “Bij de fotoshoot bleek dat ik al meer spieren had dan verwacht.” Dat was een goede stimulans om door te gaan. “Ik had geen idee hoe ik dat moest doen, droogtrainen. De informatie vond ik op internet. Via Instagram heb ik een coach gevonden die me naar mijn eerste wedstrijd heeft begeleid.” De wedstrijd was een enorme belevenis. “Heel erg spannend en buiten mijn comfortzone. Maar ik vond het wel leuk.”
Personal trainer als werk
Het sporten beviel Marja zo goed, dat ze wilde kijken of ze er niet meer mee zou kunnen doen. “Bij BasicFit, waar ik trainde, hadden ze geen vrouwelijke personal trainer. Ik besloot de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding – red) te gaan doen om mijn papieren te gaan halen. Het werk bij het IT-bedrijf werd steeds rustiger, ik hield er rekening mee dat ik me op een andere toekomst zou moeten voorbereiden. Voor mijn gevoel kon ik twee passies omzetten naar werk: trainen of styling.” Ze koos voor de sport. “De opleiding volgen was best pittig, zeker in combinatie met de voorbereiding van mijn tweede wedstrijd. Wanneer je zo’n laag vetpercentage hebt, sla je minder informatie op. Je kunt je moeilijker concentreren.” Van haar werkgever kreeg ze alle de ruimte om te leren. “Als het rustig was, mocht ik tijdens werktijd leren.”
Inmiddels werkt Marja ook als personal trainer. Ze begeleidt voornamelijk vrouwen. “In eerste instantie wilde ik me vooral op vrouwen richten. Maar ik train nu ook mannen. Zij vragen een net iets andere benadering.” Het plezier in het sporten staat voorop bij Marja. “Pas daarna richten we ons op de andere doelen die mensen willen behalen. Als ik de lat te hoog leg, haken mensen na slechts een aantal keer sporten af. Dat wil ik voorkomen. Ze moeten het leuk vinden, weten waar ze het voor doen en een uitdaging hebben. Als je geen doel hebt met het sporten, is het lastiger om het vol te houden.”
Waarom is krachttraining belangrijk?
Het belang van krachttraining, zeker wanneer je ouder wordt, heeft lang niet iedereen op het netvlies. “Mensen vergeten vaak om krachttraining te doen. Ze richten zich vooral op cardio of ze zijn bang dat ze te breed worden. Die angst is bij de meeste mensen ongegrond. Je wordt niet zomaar heel breed, daar is veel training voor nodig. Het is juist heel belangrijk om naast cardio ook krachttraining te doen. Zeker als de botten brozer worden, dan helpt omliggende spiermassa om deze botten te beschermen. Daarom doe ik vaak een combinatie tussen cardio en krachttraining.”
Klantvriendelijkheid is in beide beroepen van Marja belangrijk. Bij het werk als personal trainer moet ze bovendien het vertrouwen winnen van haar klanten. “Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat ik ze help om hun doelen te behalen. Het helpt al als ik mijn eigen verhaal vertel. Ik ben immers ook op latere leeftijd begonnen.”
Nog geen afscheid
Voorlopig wil ze beide banen combineren. “Ik wil nog geen afscheid nemen van mijn collega’s; ik kan het goed met ze vinden en de sfeer is goed. Maar wie weet, als het hier nog rustiger wordt. Dan moet ik wellicht iets anders vinden. Ik zou het fijn vinden als ik me dan volledig kan richten op mijn werk als personal trainer!”
Lees ook: Verzekeringsman heeft eigen vechtsportschool: ‘Dat voelt goed’
Een eigen vechtsportschool oprichten was al een tijdje de droom van Dennis de Groot (45). Eind vorig jaar besloot hij om, naast zijn werk in de verzekeringswereld, zich in zijn vrije tijd te richten op zijn eigen vechtsportschool.