Jesper (15) is afwasser in de spoelkeuken én ijsmaker

Jesper van den Bor is nu een maand afwasser bij pannenkoekenboerderij De Wildenburg in Nijkerk. (Robert Dorresteijn)
  • Home
  • Artikel
  • Jesper (15) is afwasser in de spoelkeuken én ijsmaker

Vanaf 18 augustus is in Nijkerk Pannenkoekenboerderij De Wildenburg geopend. Mede-eigenaar Robert Dorresteijn heeft in oktober 2021 samen met drie compagnons het restaurant De Berenkuil overgenomen en dit uitgebreid tot een pannenkoekenrestaurant met 150 zitplaatsen. De opening was na enkele maanden vertraging op 18 augustus. Dat was direct de eerste werkdag voor Jesper van den Bor (15), die als eerste had gesolliciteerd.

Marco Jansen

De jonge Nijkerker is in het voorjaar op gesprek geweest en moest een halfjaar wachten omdat de verbouwing door de vergunningprocedure pas in maart begon. Toen de bouw in juli klaar was, bleek er nog niet genoeg personeel te zijn, omdat zij in het andere restaurant in Baarn nodig waren. Robert Dorresteijn: „We dachten in het voorjaar nog in mei open te gaan, maar dat werd dus drie maanden later. Jesper bleef goed contact houden en stuurde diverse mailtjes wanneer we open zouden gaan. Hij blijkt een spontane goede jongen te zijn, die nu zelf nieuwe medewerkers inwerkt. Want we krijgen voor de spoelkeuken in Nijkerk heel veel jonge sollicitanten van 15-16 jaar.”

„Mijn moeder zag op Facebook staan dat je kon solliciteren. Bij andere restaurants werd ik niet aangenomen omdat ze al genoeg personeel hadden. In Nijkerk is het voor iedereen nieuw en dat maakt het leuk. Ik was als eerste ingewerkt door een jongen uit Baarn en nu kan ik zelf allemaal nieuwe mensen inwerken”, vertelt Jesper, die op vrijdag- en zaterdagavond werkt en soms op donderdagavond en dan om 17.00 uur begint in de spoelkeuken. „Om 18.00 uur komen alle gasten binnen en gaat de keuken van start. Een uur later komen de borden weer terug. Die ga ik dan inruimen, afdrogen en wegleggen. Dat doe ik tot 20.30 uur, want dan komt er een bonnetje en moet ik samen met een ander het ijs gaan scheppen of de cheesecake, crème brûlée of tiramisu klaarmaken. Even later staat het dan vol met borden, kommen en bestek. Pas als om 21.00 uur de keuken dicht gaat, kan ik weer in de spoelkeuken aan de gang. Vaak ben ik dan om 22.00 uur klaar. Je kan ook in de middag werken, maar dat red ik niet, omdat ik bij Sparta Nijkerk voetbal in de JO15-2.”

Jesper moest wennen aan de drukte, vooral op vrijdag en zaterdag, maar nu gaat het automatisch en hoeft hij niet meer na te denken bij wat hij doet. „Het werken in de horeca bevalt me wel. Het leukste aan de spoelkeuken vind ik dat je het samen doet. Twee die het al langer doen en twee nieuwe mensen die ik help. Je kunt lekker doorwerken en na het werk drinken we gezellig een drankje met de bediening. Ook verdien je best wel goed. Ik kijk er wel naar uit om te gaan werken, het was het wachten waard.”

Jesper zit in 3TL (derde jaar Theoretische Leerweg) op het Corlaer College. Het werken in de spoelkeuken ziet hij vooralsnog als een bijbaantje. „Het liefst wil ik later motormonteur worden. Maar ik denk erover om na mijn school een tussenjaar te nemen omdat ik de horeca zo leuk vind. Als ik 16 of 17 ben zou ik naar de ‘koude kant’ willen om carpaccio te maken en misschien kan ik als ik ouder ben ook pannenkoeken bakken. Ik wil sparen om mijn motorrijbewijs te halen en als het niet lukt om motormonteur te worden of als de horeca mij super goed bevalt, kan dit altijd nog plan B zijn.”

Bekijk ook