Het team is leidend voor jongeren in bijbaan

Sophie Timman: 'Als bijbaantje is de horeca mijn droombaan.' (Daniel Harmsen)
  • Home
  • Artikel
  • Het team is leidend voor jongeren in bijbaan

De keuze is reuze voor jongeren als het gaat om bijbaantjes. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn bedrijven hard op zoek naar nieuwe werknemers. Dat merken ook De Amersfoortse jongeren Larissa Bakker, Sophie Timman en Max Letteboer. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staan er 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen: een recordkrapte. ,,Ik word soms aangesproken door andere bedrijven om daar te komen werken”, schetst Sophie Timman.

Handen komen steeds vaker tekort bij Max Letteboers’ werkplek. Sinds zijn veertiende werkt hij in een supermarkt. ,,Van een personeelstekort was al langer sprake, maar het is nu erger geworden.” Sommige taken kunnen hierdoor niet worden afgemaakt en blijven liggen voor de volgende dag. Het filiaal neemt daarom sinds kort weer jongeren van veertien jaar aan. ,,Ze mogen nog niet veel werken, maar alle kleine beetjes helpen.” Dit probleem speelt zich niet alleen af bij supermarkten, maar bij veel meer bedrijven in Nederland. De flexibele baantjes en contracten worden daarom steeds meer aangeboden. Jongeren kunnen hiervan profiteren.

,,Soms vragen horecabedrijven of ik bij hen kan komen werken. Dit lijkt wel de omgekeerde wereld. In plaats dat ik naar de bedrijven ga, benaderen ze mij”, zegt Sophie. Ze werkt nu voor het restaurant Madonna. ,,Het is echt leuk werk om te doen en het team is erg gezellig.” Toch is ze op zoek naar een nieuw extra baantje. Madonna kon niet alle gewenste uren bieden. Daarom heeft ze gesolliciteerd bij een ander restaurant als serveerster. ,,Als bijbaantje is de horecasector mijn droombaan. Serveren blijf ik doen tot dat ik een echte baan heb.” Door de vele keuzemogelijkheden is Sophie kritischer geworden op het vinden van een nieuw baantje. Uiteindelijk heeft ze toch niet gekozen om te werken bij het restaurant waar ze gesolliciteerd heeft. ,,Het leekt mij een beetje saai werk. Ik ga kijken of Madonna de uren kan vullen en anders zoek ik een ander horecabedrijf dat meer bij mij past.”

TEAM TÉ LEUK ,,Een leuk team maakt het werk gezelliger en dan maakt het geld minder uit”, zegt Larissa Bakker. Zij werkt al twee jaar met plezier voor Restaurant La Cubanita in Amersfoort. Sinds een paar maanden werkt ze ook voor de nachtclub Bubbels. ,,Een reden dat ik ander werk ben gaan zoeken, is omdat ik meer kan verdienen ergens anders. Serveren in restaurants verdient niet het beste namelijk. Nu ik ouder ben, heb ik meer geld nodig”, vertelt Bakker. Het was voor haar geen grote stap om te gaan werken voor Bubbels. Larissa kende er al wat mensen die er werkten” Stoppen bij La Cubanita wil ze daarentegen ook niet. ,,Daarvoor is het team domweg té leuk, en ze hebben mij daar hard nodig.”

VAARDIGHEDEN OPDOEN Naast het leuke team is de ontwikkeling van vaardigheden een extra reden om het vier jaar vol te houden in de supermarkt voor Max. ,,Misschien wil ik uiteindelijk manager worden van een supermarkt”, Wisselen van baan gaat Max voorlopig niet doen. ,,Ik zit hier lekker op mijn plek. Sinds kort ben ik gepromoot naar shiftleider. Dit brengt meer uitdaging met zich mee, waar ik van hou.”

,,Het gespreksonderwerp met vrienden gaat vaker over baantjes dan vroeger”, viel Max op. Veel van zijn vrienden werken ook in een supermarkt. ,,Wij vergelijken dan de manier van werken met elkaar. Het is best grappig om te zien dat elke supermarkt iets anders te werk gaat.” Baantjes zoeken leeft binnen de jongeren. Sophie heeft het ook geregeld met haar vriendinnen over werk. ,,Mijn beste vriendin wil stoppen met haar baan en dan hebben we het zeker over. Ik heb wel eens gezegd; kom werken bij Madonna, maar ze wil geen horeca baantje.” Dit kan Sophie goed begrijpen. Een plek kiezen met een leuk team en werk dat goed bij je past, zijn volgens haar de belangrijkste overwegingen.

Bekijk ook

Het team is leidend voor jongeren in bijbaan

Sophie Timman: 'Als bijbaantje is de horeca mijn droombaan.' (Daniel Harmsen)
  • Home
  • Artikel
  • Het team is leidend voor jongeren in bijbaan

De keuze is reuze voor jongeren als het gaat om bijbaantjes. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn bedrijven hard op zoek naar nieuwe werknemers. Dat merken ook De Amersfoortse jongeren Larissa Bakker, Sophie Timman en Max Letteboer. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staan er 133 vacatures tegenover elke 100 werklozen: een recordkrapte. ,,Ik word soms aangesproken door andere bedrijven om daar te komen werken”, schetst Sophie Timman.

Handen komen steeds vaker tekort bij Max Letteboers’ werkplek. Sinds zijn veertiende werkt hij in een supermarkt. ,,Van een personeelstekort was al langer sprake, maar het is nu erger geworden.” Sommige taken kunnen hierdoor niet worden afgemaakt en blijven liggen voor de volgende dag. Het filiaal neemt daarom sinds kort weer jongeren van veertien jaar aan. ,,Ze mogen nog niet veel werken, maar alle kleine beetjes helpen.” Dit probleem speelt zich niet alleen af bij supermarkten, maar bij veel meer bedrijven in Nederland. De flexibele baantjes en contracten worden daarom steeds meer aangeboden. Jongeren kunnen hiervan profiteren.

,,Soms vragen horecabedrijven of ik bij hen kan komen werken. Dit lijkt wel de omgekeerde wereld. In plaats dat ik naar de bedrijven ga, benaderen ze mij”, zegt Sophie. Ze werkt nu voor het restaurant Madonna. ,,Het is echt leuk werk om te doen en het team is erg gezellig.” Toch is ze op zoek naar een nieuw extra baantje. Madonna kon niet alle gewenste uren bieden. Daarom heeft ze gesolliciteerd bij een ander restaurant als serveerster. ,,Als bijbaantje is de horecasector mijn droombaan. Serveren blijf ik doen tot dat ik een echte baan heb.” Door de vele keuzemogelijkheden is Sophie kritischer geworden op het vinden van een nieuw baantje. Uiteindelijk heeft ze toch niet gekozen om te werken bij het restaurant waar ze gesolliciteerd heeft. ,,Het leekt mij een beetje saai werk. Ik ga kijken of Madonna de uren kan vullen en anders zoek ik een ander horecabedrijf dat meer bij mij past.”

TEAM TÉ LEUK ,,Een leuk team maakt het werk gezelliger en dan maakt het geld minder uit”, zegt Larissa Bakker. Zij werkt al twee jaar met plezier voor Restaurant La Cubanita in Amersfoort. Sinds een paar maanden werkt ze ook voor de nachtclub Bubbels. ,,Een reden dat ik ander werk ben gaan zoeken, is omdat ik meer kan verdienen ergens anders. Serveren in restaurants verdient niet het beste namelijk. Nu ik ouder ben, heb ik meer geld nodig”, vertelt Bakker. Het was voor haar geen grote stap om te gaan werken voor Bubbels. Larissa kende er al wat mensen die er werkten” Stoppen bij La Cubanita wil ze daarentegen ook niet. ,,Daarvoor is het team domweg té leuk, en ze hebben mij daar hard nodig.”

VAARDIGHEDEN OPDOEN Naast het leuke team is de ontwikkeling van vaardigheden een extra reden om het vier jaar vol te houden in de supermarkt voor Max. ,,Misschien wil ik uiteindelijk manager worden van een supermarkt”, Wisselen van baan gaat Max voorlopig niet doen. ,,Ik zit hier lekker op mijn plek. Sinds kort ben ik gepromoot naar shiftleider. Dit brengt meer uitdaging met zich mee, waar ik van hou.”

,,Het gespreksonderwerp met vrienden gaat vaker over baantjes dan vroeger”, viel Max op. Veel van zijn vrienden werken ook in een supermarkt. ,,Wij vergelijken dan de manier van werken met elkaar. Het is best grappig om te zien dat elke supermarkt iets anders te werk gaat.” Baantjes zoeken leeft binnen de jongeren. Sophie heeft het ook geregeld met haar vriendinnen over werk. ,,Mijn beste vriendin wil stoppen met haar baan en dan hebben we het zeker over. Ik heb wel eens gezegd; kom werken bij Madonna, maar ze wil geen horeca baantje.” Dit kan Sophie goed begrijpen. Een plek kiezen met een leuk team en werk dat goed bij je past, zijn volgens haar de belangrijkste overwegingen.