Eurice maakt werk van haar passie

Vanuit haar woning in de Houtense wijk Den Oord runt Eurice van Oeijen haar bedrijf Nanana’s Kitchen. Ze verzorgt catering voor bedrijven, afhaalmaaltijden voor particulieren en bakt taarten voor een breed publiek.

door Carol Dohmen

Als kind deed Eurice van Oeijen niks liever dan koken. Ze is geboren en getogen in Mozambique, waar samen lekker eten een belangrijk onderdeel van de cultuur vormt. Van Oeijen: ,,Goed en lekker eten met elkaar is een manier om het leven te vieren. Mijn moeder kon goed koken, maar mijn zussen en ik vonden het nog leuker om te doen dan zij.” Bescheiden: ,,Het klinkt gek om te zeggen, maar we kunnen het ook beter. Toen we oud genoeg waren, stuurden we mijn moeder de keuken uit en kookten wij samen. Dat is eigenlijk best bijzonder hè?”

In Mozambique leerde ze de Nederlander Laurens kennen, de man waarmee ze later zou trouwen en, na veel omzwervingen, neerstrijken in Houten. ,,Nadat we elkaar hadden ontmoet, vertrok ik voor drie jaar naar Portugal voor een opleiding tot chef-kok en patissier. We hielden contact via brieven en soms een bezoek.” De relatie hield stand en na het afronden van haar opleiding verhuisden ze samen naar Zuid-Afrika.

TAARTEN Van Oeijen maakte werk van haar passie en creativiteit. ,,Ik vind het heerlijk om mooie gerechten te maken. In Zuid-Afrika verkocht ik mijn taarten en ik deed aanvullende cursussen. Decoreren van taarten, bruidstaarten maken en zelfs bijpassende boeketten maken.” 

Na 15 jaar verhuisden ze in 2011 met hun twee dochters naar Nederland. Van Oeijen bleef bakken en koken, voor vrienden en bekenden. Daarnaast vond ze werk bij Carla’s Conditorie, een Scandinavische bakkerij, lunchroom en koffiebar. ,,Dat was leuk, vlakbij de Dom in Utrecht. Ik heb er veel geleerd. Carla had een speciaal recept voor appeltaart. Marco Borsato heeft zelfs gezegd dat dat de lekkerste appeltaart van Nederland was.”

BEDRIJF Carla’s Conditorie werd verkocht en Van Oeijen besloot weer voor zichzelf te beginnen. Als bedrijfscateraar werd ze ingehuurd door o.a. Mama Koelkast in Amsterdam. ,,Mama Koelkast werkt met lokale ondernemers met verschillende culturele achtergronden. Heel leuk en weer leerzaam om te doen.“

Corona gooide roet in het eten, Mama Koelkast moest dicht. Van Oeijen maakte van de nood een deugd en ging thuis afhaalmaaltijden voor vrienden en bekenden koken. ,,Ik kan niet stilzitten. Ik maakte lekkere Mozambikaanse en Afrikaanse gerechten, die mensen op vrijdag kwamen ophalen.”

NANANA’S KITCHEN Het initiatief groeide uit tot een nieuw bedrijf, Nanana’s Kitchen. Van Oeijen giechelt: ,,Als kind had ik in Mozambique de bijnaam Nanana. Dat kwam doordat ik het woord ‘banana’ niet kon uitspreken. En ik hield er zo van!’’ Ze kookt en bakt nog steeds vanuit huis. Klanten komen uit Houten, ze verzorgt catering in Amsterdam en het bedrijf groeit gestaag. ,,Ik begin meestal ’s avonds na acht uur met koken. Dan is er rust in huis en loopt niemand in de weg.”

Haar favoriete taart om te maken is de appeltaart. Ze lijkt zelf verrast. ,,Ik eet nooit appels, ik hou van tropische vruchten. Maar het maken van appeltaart is echt handwerk. Kneden, schillen, snijden, I love it. De lekkerste taart om op te eten vind ik amandel-carameltaart. Een lekker zoet Mozambikaans recept”.

TOEKOMST Van Oeijen wil haar klantenkring uitbreiden richting Hilversum en Zeist. Daarnaast gaat ze twee dagen per week als ZZP-er in Den Haag en Amsterdam bakken. ,,Het lijkt me fijn om buiten mijn eigen keuken te werken en met mensen samen te werken.” De website is bijna klaar, Nanana’s Kitchen is nu te vinden op Facebook en Instagram. Haar motto: Celebrar a vida! Vier het leven met smaak!

Bekijk ook

Eurice maakt werk van haar passie

Vanuit haar woning in de Houtense wijk Den Oord runt Eurice van Oeijen haar bedrijf Nanana’s Kitchen. Ze verzorgt catering voor bedrijven, afhaalmaaltijden voor particulieren en bakt taarten voor een breed publiek.

door Carol Dohmen

Als kind deed Eurice van Oeijen niks liever dan koken. Ze is geboren en getogen in Mozambique, waar samen lekker eten een belangrijk onderdeel van de cultuur vormt. Van Oeijen: ,,Goed en lekker eten met elkaar is een manier om het leven te vieren. Mijn moeder kon goed koken, maar mijn zussen en ik vonden het nog leuker om te doen dan zij.” Bescheiden: ,,Het klinkt gek om te zeggen, maar we kunnen het ook beter. Toen we oud genoeg waren, stuurden we mijn moeder de keuken uit en kookten wij samen. Dat is eigenlijk best bijzonder hè?”

In Mozambique leerde ze de Nederlander Laurens kennen, de man waarmee ze later zou trouwen en, na veel omzwervingen, neerstrijken in Houten. ,,Nadat we elkaar hadden ontmoet, vertrok ik voor drie jaar naar Portugal voor een opleiding tot chef-kok en patissier. We hielden contact via brieven en soms een bezoek.” De relatie hield stand en na het afronden van haar opleiding verhuisden ze samen naar Zuid-Afrika.

TAARTEN Van Oeijen maakte werk van haar passie en creativiteit. ,,Ik vind het heerlijk om mooie gerechten te maken. In Zuid-Afrika verkocht ik mijn taarten en ik deed aanvullende cursussen. Decoreren van taarten, bruidstaarten maken en zelfs bijpassende boeketten maken.” 

Na 15 jaar verhuisden ze in 2011 met hun twee dochters naar Nederland. Van Oeijen bleef bakken en koken, voor vrienden en bekenden. Daarnaast vond ze werk bij Carla’s Conditorie, een Scandinavische bakkerij, lunchroom en koffiebar. ,,Dat was leuk, vlakbij de Dom in Utrecht. Ik heb er veel geleerd. Carla had een speciaal recept voor appeltaart. Marco Borsato heeft zelfs gezegd dat dat de lekkerste appeltaart van Nederland was.”

BEDRIJF Carla’s Conditorie werd verkocht en Van Oeijen besloot weer voor zichzelf te beginnen. Als bedrijfscateraar werd ze ingehuurd door o.a. Mama Koelkast in Amsterdam. ,,Mama Koelkast werkt met lokale ondernemers met verschillende culturele achtergronden. Heel leuk en weer leerzaam om te doen.“

Corona gooide roet in het eten, Mama Koelkast moest dicht. Van Oeijen maakte van de nood een deugd en ging thuis afhaalmaaltijden voor vrienden en bekenden koken. ,,Ik kan niet stilzitten. Ik maakte lekkere Mozambikaanse en Afrikaanse gerechten, die mensen op vrijdag kwamen ophalen.”

NANANA’S KITCHEN Het initiatief groeide uit tot een nieuw bedrijf, Nanana’s Kitchen. Van Oeijen giechelt: ,,Als kind had ik in Mozambique de bijnaam Nanana. Dat kwam doordat ik het woord ‘banana’ niet kon uitspreken. En ik hield er zo van!’’ Ze kookt en bakt nog steeds vanuit huis. Klanten komen uit Houten, ze verzorgt catering in Amsterdam en het bedrijf groeit gestaag. ,,Ik begin meestal ’s avonds na acht uur met koken. Dan is er rust in huis en loopt niemand in de weg.”

Haar favoriete taart om te maken is de appeltaart. Ze lijkt zelf verrast. ,,Ik eet nooit appels, ik hou van tropische vruchten. Maar het maken van appeltaart is echt handwerk. Kneden, schillen, snijden, I love it. De lekkerste taart om op te eten vind ik amandel-carameltaart. Een lekker zoet Mozambikaans recept”.

TOEKOMST Van Oeijen wil haar klantenkring uitbreiden richting Hilversum en Zeist. Daarnaast gaat ze twee dagen per week als ZZP-er in Den Haag en Amsterdam bakken. ,,Het lijkt me fijn om buiten mijn eigen keuken te werken en met mensen samen te werken.” De website is bijna klaar, Nanana’s Kitchen is nu te vinden op Facebook en Instagram. Haar motto: Celebrar a vida! Vier het leven met smaak!