“Ik was eens in een woning waarin ik boven heel voorzichtig rondliep, want die verdieping werd gestut. Dat was de enige keer dat ik dacht: ‘Moet ik hier eigenlijk wel lopen?’ Er zaten scheuren in dat huis die zo groot waren dat je je hand erin kon steken.” Mark Bikker heeft een ‘buitengewone’ baan: hij is makelaar bij Buitenstate voor Gorinchem en omgeving. Hij ziet menig bijzonder huis van binnen en buiten, want Buitenstate is specialist in buiten wonen en daardoor komt hij in heel wat woningen in het buitengebied.
door Eline Lohman
Mark (48) begon ooit als makelaar met name in de agrarische sector. Land en woonboerderijen in het buitengebied: hij verkocht het, samen met zijn collega’s bij Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen in Dalem, waar Mark voor werkt. Langzaamaan schoven zijn werkzaamheden op naar het wonen en dat betekende dat hij zich meer en meer ging bezighouden met buiten wonen. Langs de dijk, in de polder, langs lintbebouwing – het draait voor de mensen die bij Mark aankloppen allemaal om buiten leven.
Vak van makelaar is mooie combinatie
Mooi, want daar heeft Mark zelf ook wat mee, zo vertelt hij op het kantoor in Dalem. “Ik kom van de boerderij en daar heb ik een liefde voor oude boerderijen ontwikkeld. Ik ben altijd omringd geweest door natuur. Bovendien heeft bouwkunde me altijd geïnteresseerd. Op de middelbare school stond ik voor de keuze: makelaardij of bouwkunde? In mijn werk als makelaar voor Buitenstate vloeien beide onderwerpen samen. Het is tevens commercieel en juridisch en dat vind ik ook een mooie combinatie.”
Mark heeft vaak te maken met wat oudere huizen, die geregeld een monumentenstatus hebben. Dan komt hij wel eens wat tegen. “Mooie aandachtspunten, zoals karakteristieke elementen die bewaard zijn gebleven, of juist probleempunten, zoals een verzakking, de kwaliteit van een kap of aangetast houtwerk. Ik vind het mooi om me te verdiepen in verduurzaming, zeker met het oog op oudere huizen. Ik kan daar een stukje in meedenken met mensen. Want het onderwerp wordt steeds belangrijker: hoe verduurzaam je een oude woning?”
Wonen op het platteland
In de vele jaren waarin Mark al rondloopt in huizen in de regio, heeft hij al heel wat gezien en meegemaakt. Tot aan het redelijk gevaarlijke aan toe, vertelt hij over een voorbeeld uit de praktijk. “Zo was ik eens in een woning waarin ik boven heel voorzichtig rondliep, want die verdieping werd gestut. Dat was de enige keer dat ik dacht: ‘Moet ik hier eigenlijk wel lopen?’ Er zaten scheuren in dat huis die zo groot waren dat je je hand erin kon steken.”
“Ik kom geregeld heel bijzondere dingen tegen, zeker bij monumenten. Daar zie ik vaak prachtige bouwsporen. Of ik merk dat de liefde voor oude woningen toeneemt? In ieder geval neemt de liefde van mensen uit de Randstad voor wonen op het platteland toe. Dat merk je de laatste jaren goed – zeker in de coronatijd, toen mensen zich er steeds meer van bewust werden dat het fijn is om een speelveld te hebben. Mensen willen meer rust en ruimte en werken gemakkelijker thuis; buiten wonen past hier dan goed bij.”
Mark benadrukt dat het niet voor iedereen geschikt is om buiten te wonen, op het platteland. Het moet wel bij je passen. “Mensen zijn soms kritisch op een oude woning, want er zit meer werk aan. Dat moet je wel aankunnen of willen uitbesteden. Zelf let ik niet alleen op de bouwkundige staat van een woning, maar bijvoorbeeld ook op de locatie. Het maakt verschil of een huis langs een snelweg staat of midden in de polder. In combinatie daarmee ga je kijken naar bouwkundige aandachtspunten, indeling, uitstraling en onderhoud in het algemeen.”
Geen lopendebandwerk
De Buitenstate-makelaar geniet duidelijk van zijn werk. Hij praat er vol passie over. “Het klinkt afgezaagd, maar het leukste van mijn werk vind ik de diversiteit. De ene keer doe ik een taxatie, dan weer een verkoopgesprek of een bezichtiging met potentiële kopers. Ik denk graag mee als mensen een woning zoeken. Daarbij moet je het persoonlijke nooit uit het oog verliezen. Het kan een heel mooie stap zijn om te verhuizen, maar soms ook een verdrietige, bijvoorbeeld bij een scheiding. Soms komen er emoties bij kijken en dan is het fijn om een luisterend oor te bieden. Je houdt je bovendien bezig met het vermogen van iemand; financieel is er veel gemoeid met het kopen van een huis, dat moet je altijd onthouden als makelaar. Daarom vind ik het belangrijk om tijd te maken voor kopers en verkopers. Het moet geen lopendebandwerk worden, dan is het persoonlijke weg.”
Lees ook: Thuiswerkers wonen kwartier verder van werk dan locatiewerkers
Voor zijn werk moet Mark goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de regio. Het is tenslotte voor kopers handig om te weten als ze bijvoorbeeld een windmolenpark kunnen verwachten in hun achtertuin. “Ik ben dus ook bezig met planologische zaken. Dat doe ik in een breed werkgebied: van Tiel tot en met Dordrecht en alles daar tussenin. Het is geen 9-tot-5-verhaal; ik ben ook weleens in de avond of op een zaterdag aan het werk. Maar dat vind ik juist leuk, een beetje verspreid over de week werken. Daar komt dan wel bij dat je áltijd ‘aan’ staat; je weet dat mensen een bepaalde woning zoeken en dan houd je je ogen en oren open. Ik heb een groot netwerk weten op te bouwen, dat scheelt. Daaraan blijven werken is belangrijk. Er is veel buitengebied in deze regio, dus ik ben altijd wel lekker bezig. Je hoeft geen Buitenstate-makelaar in Rotterdam te worden!”
Vestiging in Dalem
Mark Bikker werkt bij Van Ekeren Kuiper – sinds 2018 Buitenstate-makelaar. Deze makelaardij heeft vestigingen in Leerdam, Gorinchem, Culemborg en Papendrecht. De vestiging in Dalem is te vinden op Beatrixlaan 2a.