Werkina Werkendam, dat gespecialiseerd is in scheepselektro, zoekt nieuw talent dat wil groeien, bijvoorbeeld voor de functie elektromonteur nieuwbouwschepen. Werken in de scheepselektro kan je veel brengen: niet alleen heb je interessant werk, je krijgt ook nog eens baanzekerheid, afwisseling en toekomstperspectief.
door Eline Lohman
Het is niet gemakkelijk om personeel te vinden voor de scheepsbouw, merkt Werkina Werkendam. Terwijl het bedrijf juist met veel projecten bezig is. Er wordt veel met zogenoemde inleners gewerkt via een uitzendbureau, maar Werkina Werkendam heeft mensen nodig om deze inleners aan te sturen. Nieuwe medewerkers lopen eerst mee als monteur, met als uiteindelijke doel voorman te worden die mensen kan aansturen, vertelt Nico van Maastricht van Werkina Werkendam. “Wij kijken niet alleen meer naar personeel in de maritieme branche, maar ook daarbuiten. We zoeken allround monteurs of mensen die bereid zijn om dat te worden. Daarbij verwachten we niet dat iemand al helemaal klaar is voor die functie; wij hebben bij Werkina Werkendam een opleidingscultuur. Je kunt langzaam in de functie groeien en bieden medewerkers alle mogelijkheden om door te leren – op het gebied van mbo-niveau 3 en 4 en ook op het gebied van cursussen.”
Monteurs voor nieuwsbouwschepen
Een van de functies die Werkina Werkendam momenteel open heeft staan, is die van elektromonteur nieuwbouwschepen. Samen met de projectleider werk je aan elektrische installaties op nieuwbouwschepen. Dat zijn vaak binnenvaartschepen, maar er komen ook cruiseschepen, kustvaarders en jachten voorbij. Alle soorten techniek komen voorbij: van verlichting en stroompunten tot een entertainmentsysteem, intercom, toegangscontrole, alarmsystemen en natuurlijk de volledig of gedeeltelijk elektrische aandrijvingen. De dagelijkse werkzaamheden bestaan onder meer uit: het aansluiten van apparatuur; het aanbrengen van modificaties; het lezen van tekeningen, bestek en overige documenten; het instrueren van kabeltrekkers en het assisteren bij de bekabeling; het geven van werkinstructies aan uitzendkrachten en leerlingen en het tijdig doorgeven van benodigde materialen en medewerkers aan de projectleider.
Lees ook: Vier keer zoveel mannen als vrouwen onder jonge technici
Kies je voor werken in de scheepsbouw, dan biedt dat volgens Nico veel voordelen. “Neem nu baanzekerheid. De orderportefeuilles in de scheepsbouw zijn voor jaren gevuld. De toekomst van de scheepsbouw ziet er ook op de lange termijn zonnig uit aangezien transport over het water groener is en door de Europese en Nederlandse overheid gestimuleerd wordt. Verder is het interessant werk. Op een schip komt namelijk veel techniek bij elkaar. Zo zijn er elektrische aandrijvingen waarbij het gaat om opslag en beheer van vermogen, waarin wij vooroplopen. Daarnaast heb je te maken met nautische techniek, bijvoorbeeld een radar en communicatiesystemen. Daar komt nog bij dat je veel afwisseling hebt. Geen schip is hetzelfde!”
Werken bij Werkina Werkendam
Voor meer informatie over werken bij Werkina Werkendam, zie de website www.werkina-werkendam.nl.