Het collegegeld voor zorgopleidingen afschaffen en zo meer mensen ertoe aanzetten voor een opleiding tot verpleegkundige of verzorgende te kiezen. Goed idee, vindt Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder bij Alzheimer Nederland. “Maar voor de toekomst zijn er nog andere aanvullende maatregelen nodig om het tekort aan zorgpersoneel terug te dringen.”
Zorgmedewerkers willen dat het collegegeld voor zorgopleidingen wordt afgeschaft. Het is een van de speerpunten in het manifest van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, gericht aan een nieuw kabinet. Wilmink ondersteunt dit, maar waarschuwt dat deze maatregel niet de enige kan zijn.
Zorgmedewerkers moet het beter kunnen volhouden
“Het kabinet moet de huidige uitstroom van zorgpersoneel tegengaan door het werken in de zorg leuker te maken en beter vol te houden”, betoogt Wilmink. “Daarnaast roepen wij de politiek op zich voor te bereiden op een toekomst waarin we – ook als we al deze maatregelen treffen – straks onvoldoende zorgmedewerkers zullen hebben.”
Streven naar meer zorgarme jaren
De vergrijzing gaat namelijk hard, aldus de directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland. “Met alleen al de verwachting dat er rond 2040 meer dan een half miljoen mensen met dementie zijn, zou straks een op de drie werkenden in de zorg moeten werken. Daarom moet het kabinet nu investeren in zorgmedewerkers en tegelijkertijd inzetten op het vermeerderen van het aantal zorgarme jaren. Alzheimer Nederland heeft alle politieke partijen van de nodige input voorzien om dit voor elkaar te krijgen.”