Ruim een jaar geleden was hij als kok nog druk met heerlijke maaltijden en desserts. Nu bouwt Jamil Hoejenbos (36) vernieuwende marktwagens en foodtrucks bij InnovaN in Ede. “Ik heb minder stress en zit nu veel beter in mijn vel.”
“Ik kom eraan hoor. Dit moet ik even afmaken”, zegt Jamil, terwijl hij in de werkplaats in opperste concentratie de laatste hand legt aan de meterslange bakwand van een snackwagen. Verderop in de werkplaats werken collega’s aan een luxe maatwerk kaaswagen, die bijna klaar is om de markt op te gaan en een viswagen die toe is aan zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt.
“Ik begreep dat ze bij InnovaN vorig jaar wel verrast waren dat een kok een dagje wilde meedraaien”, vertelt Jamil enkele minuten later met een glimlach bij de koffieautomaat. “Logisch, maar ik had toen al het gevoel dat dit technische werk weleens heel goed bij me zou kunnen passen.”
Desserts als specialiteit
Jamil groeide op in Amersfoort, waar hij na de havo koos voor een koksopleiding. “Ik ben praktisch ingesteld en wilde werken en leren combineren. Daarom koos ik bewust niet voor de hotelschool“, blikt hij terug.
Van zijn 17de tot zijn 35ste werkte Jamil in de horeca. Hij schopte het tot chef-kok en trakteerde onder meer in Utrecht honderden gasten op bijzondere gerechten. Zijn grootste specialiteit: verrassende desserts. “Leuk werk, maar na elf jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en maakte ik de overstap naar de bedrijfscatering. Dat ging goed totdat er in coronatijd steeds minder te doen was en ik ging nadenken over mijn toekomst.”
Contract als wagenbouwer
Jamil kan zich het moment nog herinneren dat hij op Facebook een oproep van InnovaN voorbij zag komen. “Dat bedrijf kende ik vooral vanwege de ligging aan snelweg A12, maar toen ik de gave projecten op de website bekeek, was ik meteen enthousiast”, herinnert hij zich. “Ik heb natuurlijk geen technische opleiding gevolgd, maar ik heb wel twee rechterhanden. Als tiener sleutelde ik al aan motoren en enkele jaren geleden heb ik mijn huis van voor naar achter verbouwd.”
Bij InnovaN, dat naam heeft gemaakt met vernieuwende verkoopwagens, besloten ze de kok een kans te geven. “Ik mocht een dagje meedraaien en blijkbaar heb ik toen voldoende indruk gemaakt”, lacht hij. “Mijn gevoel was ook goed, een paar dagen later tekende ik mijn contract als algemeen wagenbouwer.”
Een jaar later constateert Jamil dat hij zich bij familiebedrijf InnovaN als een vis in het water voelt. “Ik kan lekker op de fiets naar mijn werk en de klussen zijn erg afwisselend. De ene dag ben ik bezig met elektra en de andere dag bijvoorbeeld met de montage van een uitschuifbare bakwand of een gastank.” Veel waarde hecht de Edenaar ook aan de familiaire sfeer bij het bedrijf, zijn fijne collega’s en de leuke bedrijfsuitjes. “Binnenkort gaan we met z’n allen zeilen in Friesland, superleuk!”
‘Kijk goed om je heen’
Jamil is ook blij met de ontwikkeling die hij het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. “Ik kan nu zoveel meer dan toen ik begon, niet normaal.”
Ook de komende jaren kan hij zich bij InnovaN volop blijven ontwikkelen. “Het bedrijf biedt allerlei trainingen en opleidingen en denkt actief mee. Als ik me in de toekomst bijvoorbeeld wil specialiseren in koeltechniek, dan kan dat.”
Lees ook: Kansrijke beroepen: klimaatberoepen in trek in bouw, industrie en techniek
Door zijn verhaal te delen wil Jamil anderen inspireren. “Ben je niet gelukkig met je huidige baan? Kijk goed om je heen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt als je het roer wilt omgooien.” Mist Jamil het koken? “Ik kook nog steeds, maar tegenwoordig echt als hobby. Net zo leuk, maar veel minder stressvol!”