Restaurant De Hebberd in Barneveld heeft er de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om overeind te blijven. Hoe? Door inventief te zijn, hard te werken en actief te blijven. Manager Robbin Hoekendijk: ,,Dat was een uitdaging. De coronapandemie heeft er, net als bij collega-bedrijven, natuurlijk wel ingehakt. Toch hebben we het personeel binnen boord kunnen houden. Het was voortdurend schakelen. De ene maatregel volgde op de andere. Hoe reageer je daar op? Als team staken we de koppen bij elkaar en besloten om te gaan bezorgen en konden klanten bestellingen afhalen.”
GOED BESLUIT Dat bleek achteraf gezien een goed besluit: ,,Hiermee bleven we zelf actief en behielden we het contact met onze trouwe gasten. Gasten gunden ons het echt, en dat gaf ons vervolgens weer energie om door te zetten.”
Ook Harmen de Glint en zijn compagnon Jian Lan van Japas, met vestigingen in Ermelo en Nijkerk, krabbelen uit het coronadal. ,,Daar hoef ik niet omheen te draaien, dat was gewoon een ingewikkelde tijd. De coronapandemie had veel invloed op de organisatie. Voor de staf en het personeel was het voortdurend schakelen, improviseren en inspelen op de actualiteit. Dan waren we weer open, dan weer dicht, en zo ging dat maar door. Toch hebben we ons er doorheen geslagen. Gelukkig is er uitzicht op betere tijden, de coronamaatregelen zijn losgelaten. Dat wil niet zeggen dat alles koek en ei is hoor.”
ZIEKMELDINGEN Hiermee doelt Harmen op de toch wel vele ziekmeldingen onder zijn personeel: ,,Corona verloopt milder, maar het aantal besmettingen blijft hoog. We merken dat meer collega-bedrijven te maken hebben met ziekmeldingen. In veel branches trouwens. Kortom, dat is nog zeker een dingetje.”
BLIJE GEZICHTEN Maar Harmen wil niet blijven somberen, integendeel: ,,We zijn weer open en we hebben er zin in. Je merkt ook aan de gasten dat ze graag weer bij ons willen eten en drinken in een leuke, relaxte sfeer. Het is daarom gewoon leuk om in deze gezellige branche te werken. Blije gezichten leveren blije gasten op en andersom.”
Zowel bij Japas als bij De Hebberd kunnen ze versterking gebruiken en eigenlijk geldt dat voor bijna horecazaken. Voor de coronapandemie kampte een derde van de horecabedrijven volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al met een tekort. En sinds het begin van de coronacrisis zijn volgens vakbond FNV meer dan 90 duizend horecamedewerkers in een andere sector gaan werken. Een groot deel van hen vond een baan bij de GGD dat extra handjes nodig had voor de grootschalige vaccinatiecampagne.