“Veel bedrijven halen arbeidskrachten uit het buitenland, maar er zijn in Nederland nog genoeg mensen die aan de kant staan. Daar zetten wij ons graag voor in.” Rianne Bol, hr-adviseur bij Hazeleger Kaas in Barneveld, begon samen met accountmanager Sophie Keijzer van het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) aan een proefproject voor baankansen bij het bedrijf. De succesformule? “Persoonlijk contact.”
Bij het project gaat het om inwoners van de gemeente Barneveld voor het wie het, om wat voor reden dan ook, niet vanzelfsprekend is een baan te hebben. Mensen die al langer geen werk hebben gehad, hebben soms een opstapje nodig, constateert Rianne. “Voor die mensen hebben we een aparte werkplek. In een team van zes mensen pakken ze producten in onder begeleiding van mijn collega Betsy van den Ham. Betsy is heel bevlogen bij de begeleiding van dit team. Persoonlijk contact blijkt een succesformule.”
Twee middagen in de week doen de medewerkers bij Hazeleger Kaas werkervaring op en leren zij alles wat bij het hebben van een baan komt kijken. “We kozen bewust voor de middag omdat de ochtend echt heel zwaar blijkt te zijn, als je jaren niet hebt gewerkt. Dit is een eerste stap en daar vandaan kunnen mensen verder groeien – binnen Hazeleger Kaas of bij een andere organisatie.”
Resultaat persoonlijke begeleiding
Rianne en Betsy krijgen hierbij hulp van een jobcoach. “Omdat we merken dat juist de vertrouwensband die je opbouwt belangrijk is en we vinden het zelf een waardevol onderdeel van ons werk”, zegt Rianne. “Daarom volgen Betsy en ik nu zelf de opleiding tot jobcoach.”
Voor de medewerkers in dit project kan alles heel spannend zijn, ervaart Rianne. “Zo is er bijvoorbeeld een dame die naar het werk gaan al een heftige stap vindt. Onderweg is ze dan al vijf keer bijna terug naar huis gefietst. Als je dat weet, kun je ze beter begeleiden. En omdat we veel verschillende verpakkingslijnen hebben kunnen mensen bij ons doorstromen.”
Werken aan zelfvertrouwen
“Het is geweldig om te zien hoe het zelfvertrouwen van kandidaten groeit en een leven kan veranderen door het hebben van een baan”, vervolgt de hr-adviseur. “Zo startte er een jongen uit gemeente Barneveld in dit project. Hij was aan huis gebonden en durfde nergens naar toe. Sophie van het WSP stelde hem voorzichtig voor en wij hadden zoiets van: laat maar komen. Eerst werd hij door zijn moeder gebracht. Nu komt hij zelf op de fiets en werkt bij een verpakkingslijn met een vaste buddy. Hij werkt nu twee dagen, binnenkort komt daar een derde bij en kunnen we hem een arbeidscontract aanbieden. Dat is toch geweldig en een prachtig voorbeeld hoe dit project kan werken.”
Maar het loopt niet altijd zo soepel. “Met sommige kandidaten is er geen match of iemand komt niet opdagen. Dat hoort er ook bij.”
Aanrader voor werkgevers
Voor meer handvatten volgt Rianne ook de training Werk Onbeperkt, die het WSP aanbiedt in samenwerking met Werkkracht. “Het is fijn om op deze manier te leren. Ik neem ook deel aan het werkgeverspanel van het WSP om met andere werkgevers in de regio te sparren. Ik ben heel trots op Betsy die dit project begeleidt en op iedereen die hier werkt. We zijn een groeiend productiebedrijf waar geld verdiend wordt, maar we willen ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe mooi is het om dan stil te staan bij deze groep mensen.”
Lees ook: ‘Thuiswerken zorgt voor meer burn-outklachten’
Rianne vindt het traject een aanrader voor andere werkgevers. “Als je in mensen gelooft en een veilige omgeving en begeleiding biedt, dan gaat dit echt werken. En het WSP helpt ons daar bij. Kom gerust een kop koffiedrinken als je meer wilt weten.”
Wat doet het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley?
WerkgeversServicepunt ondersteunt werkgevers die personeel zoeken of vragen hebben over de arbeidsmarkt en de bijbehorende wet- en regelgeving. Een team van accountmanagers biedt personeelsadvies en toegang tot werkzoekenden. Als publieke organisatie inspireert het WSP bovendien werkgevers in de regio tot sociaal ondernemen.