Iedereen verwachtte vroeger dat ik bij m’n pa zou gaan werken, maar daar wilde ik lange tijd niets van weten. En nu zit ik toch hier”, lacht Thom. Hier is in dit geval InnovaN, specialist in vernieuwende marktkoopwagens en foodtrucks, gevestigd op bedrijventerrein BT A12 in Ede.
Thom draagt meerdere petten bij het bedrijf dat zijn vader Eric kort na de eeuwwisseling begon. De verkoop van marktwagens wisselt hij af met het werven van nieuwe medewerkers en projecten als het vernieuwen van website en showroom. Ook is hij nauw betrokken bij verschillende innovatie-trajecten, die het werk van marktondernemers succesvoller en comfortabeler maken. ,,En af en toe maak ik een ritje om een wagen af te leveren of op te halen.” Het werk bevalt zo goed dat de jonge Edenaar de ambitie heeft uitgesproken om het familiebedrijf op de lange termijn over te nemen. ,,Ik ben trots op wat m’n vader met het team heeft opgebouwd en heb veel plezier in m’n werk. Hier ligt mijn toekomst.”
TUSSENJAAR Werken bij InnovaN ziet Thom lange tijd vooral als een vangnet. ,,Na de havo koos ik voor de HBO-opleiding Integrale Veiligheidskunde, maar na een maand wist ik al dat ik daar niet blij van werd. Toen ben ik gestopt en heb ik de tijd genomen om me op een andere studie te oriënteren. Ondertussen ging ik bij InnovaN in de werkplaats aan de slag.”
Na het tussenjaar kiest de Edenaar voor de sportacademie in Zwolle, die hij als opstapje ziet voor zijn ultieme doel: officier worden in het leger. ,,Maar uiteindelijk ben ik toch docent lichamelijke opvoeding geworden”, zegt Thom, die na zijn afstuderen in 2020 door de toenmalige situatie op de arbeidsmarkt moeite had om een baan te vinden. ,,Ik heb dertig sollicitatiebrieven verstuurd, maar ben slechts twee keer uitgenodigd voor een gesprek.”
KNOKPARTIJ Thom vindt uiteindelijk toch een baan. Hij kan parttime aan de slag bij Het Streek in Ede en Pantarijn in Wageningen en later op een vmbo-school in Amsterdam. In de hoofdstad is de uitdaging het grootst. ,,Ik werkte onder meer met kinderen met gedragsproblemen. Op één van mijn eerste werkdagen was er een grote knokpartij in de gymzaal en toen dacht ik wel even ‘waar ben ik mee begonnen’, maar ik had bewust niet voor de makkelijkste weg gekozen. In Amsterdam wilde ik mij ontwikkelen als docent en mens. En dat is gelukt. Sport verbindt. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat heb ik op deze school echt ervaren.” Â
De gymdocent heeft het goed naar zijn zin in Amsterdam, maar komt voor een lastige keuze te staan. Naast twee werkdagen op school is hij ook nog drie dagen per week actief bij InnovaN en de twee banen blijken moeilijk te combineren. ,,Ik wilde alles goed doen, maar dat is lastig als je voortdurend tussen twee werelden switcht en veel moet reizen. De situatie maakte mij niet blij. Uiteindelijk heb ik eind vorig jaar voor ons familiebedrijf gekozen en dat bevalt gewoon heel erg goed.”
In zijn huidige werk profiteert hij van de bagage die hij meeneemt uit het onderwijs. ,,Marktondernemers zijn slimme mensen met het hart op de tong, die van duidelijkheid houden. Voor de klas heb ik geleerd hoe je helder communiceert en met allerlei verschillende karakters omgaat.”
CARRIÈRESWITCH Het roer omgooien is volgens Thom altijd het overwegen waard. ,,Plezier in je werk is heel belangrijk en de huidige arbeidsmarkt biedt volop kansen om van baan te veranderen. Zo hebben we bij InnovaN vorige maand een chef-kok aangenomen, die een nieuwe uitdaging zocht. Hij heeft twee rechterhanden en ontwikkelt zich nu bij ons tot wagenbouwer. Daar zijn we heel erg blij mee. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Dat is ook zeker iets wat we uitdragen in onze zoektocht naar medewerkers voor InnovaN.”
Iedere zaterdag vroeg uit de veren. Thom zou Thom niet zijn als hij naast zijn vaste baan ook nog een andere uitdaging zoekt. Met zus Esmee staat hij iedere zaterdagochtend op de markt in Rheden, namens hun gezamenlijke onderneming Noot-Time. ,,De kans om een notenkraam over te nemen hebben we met beide handen aangegrepen”, zegt hij enthousiast.Â
Iedere zaterdagochtend rijden broer en zus om kwart over vijf richting ,,de kleine, gezellige markt”. ,,Rond zes uur drinken we een bakkie koffie en daarna gaan we de marktkraam opbouwen en noten branden. Tegen half drie gaan we weer naar huis.”
Eenmaal in Ede probeert Thom nog wat minuten mee te pakken met zijn voetbalteam. ,,Zaterdagavond ben ik meestal aardig gesloopt”, erkent hij. ,,Sommige vrienden verklaren me voor gek, maar de markt wil ik voorlopig nog niet missen. Het is leuk en goed om marktervaring op te doen en nieuwe marktondernemers te leren kennen. En een extra zakcentje is natuurlijk ook mooi meegenomen.”