De coronacrisis miste zijn uitwerking niet in de beveiliging. In de evenementenbranche en de luchtvaart was er aanzienlijk minder vraag naar mensen met een beveiligingsberoep. Terwijl de vraag naar toezichthouders/buitengewoon opsporingambtenaren (boa’s) juist hoger lag voor het handhaven van de coronamaatregelen.
Vooral in de evenementenbranche zijn veel beveiligingsmedewerkers hun baan kwijtgeraakt. Waarschijnlijk hebben zij inmiddels een andere baan gevonden en keerden zij niet meer terug naar hun oude beroep. Door het vervallen van de coronamaatregelen kunnen bedrijven weer als vanouds hun taken vervullen, maar de flinke tekorten belemmeren dat. Overigens zijn de tekorten geen nieuw fenomeen. Uit de spanningsindicator van UWV blijkt dat de arbeidsmarkt voor beveiligingsberoepen al voor de coronacrisis krap was. De vergrijzing speelt ook een rol in het tekort aan personeel.
De arbeidsmarkt voor beveiligers wordt steeds krapper. Voor werkzoekenden zijn er veel kansen om een baan in de beveiliging te vinden. Zo staan er buitengewoon veel vacatures open voor objectbeveiligers, toezichthouders/boa’s, verkeersregelaars en hoofdbeveiligers.
Steeds meer werkgevers hebben moeite om geschikt personeel te vinden. In het 2e kwartaal van 2022 ervaart 57% van de werkgevers het tekort aan personeel als een hindernis in de bedrijfsvoering. Dit is hoger (34%) dan gemiddeld over alle sectoren.
Om werkgevers te inspireren onderzocht UWV hoe bedrijven hun kansen kunnen vergroten om geschikte kandidaten voor vacatures te vinden. UWV zette 27 oplossingen voor personeelstekorten op een rij. Deze zijn in te delen in 3 categorieën, namelijk nieuw talent aanboren van binnen of buiten de organisatie, het anders organiseren van werk en het boeien en binden van huidig personeel.