“Medewerkers moeten, als dat technisch gezien kan, de mogelijkheid hebben om vanuit het buitenland te werken.” Dat zegt Edwin Vlieg, oprichter en ceo van Moneybird.
“Het klinkt complex om een workation te faciliteren, maar dat valt best wel mee”, zegt Vlieg, “Waar vooral op gelet moet worden is de privacy. Als een medewerker bijvoorbeeld in een internetcafé zit, moet hij of zij er goed op letten of iemand kan meekijken en of er gebruikgemaakt wordt van een vpn. Hetzelfde geldt voor een medewerker in een co-workingspace.”
Workation vanwege familie
Met de mogelijkheid om medewerkers vanuit het buitenland te laten werken biedt een werkgever extra flexibiliteit, betoogt Vlieg. “Dat wordt goed gewaardeerd door medewerkers die bijvoorbeeld familie in het buitenland hebben of een partner die er studeert, maar niet genoeg vrije dagen hebben om hen voor langere tijd te kunnen bezoeken.”
Meer beweging
“Deze medewerker kunnen dus, met behoud van vrije dagen, in het buitenland hetzelfde werk uitvoeren als hier”, zegt Vlieg. Volgens hem is ook het belang van een gezonde werkplek essentieel voor de vitaliteit van werknemers. “Medewerkers die vanuit het buitenland werken zijn vaak actiever en bewegen dus meer. Dat komt hun gezondheid ten goede.”
Lees ook: ‘Thuiswerken zorgt voor meer burn-outklachten’
Het verbaast Auke Bijnsdorp van Top of Minds niet dat het aantal burn-outklachten sterk toeneemt. “Mensen hebben een sociaal vangnet nodig om te functioneren. Door het vele thuiswerken is dat sterk verschraald.”