Plezierig wonen doe je in een fijne en nette woonomgeving. Inwoners van Zeewolde vinden het belangrijk dat het goed wonen is in het dorp en daar heeft de sociaal wijkbeheerder van Woonpalet een grote rol in, weet manager Wonen Bertho Eding. “Wij zoeken voor deze functie iemand die veel voldoening haalt uit het contact met huurders.”
door Marco Jansen
Woningcorporatie Woonpalet verhuurt bijna 2.100 woningen in Zeewolde. Hier valt ook beheer en onderhoud onder en dit is een samenspel tussen huurders en de sociaal wijkbeheerder. “Als sociaal wijkbeheerder ben je aanspreekpunt voor vragen, advies en ondersteuning, maar je signaleert ook”, legt Eding uit. “Je spreekt huurders aan als ze hun tuin niet goed onderhouden of vuilniszakken niet opruimen. Wij zien daar erg op toe om te voorkomen dat de leefomgeving achteruitgaat. Een fijne buurt is wat iedereen wil, het is een kwaliteit om samen te zorgen dat alles er netjes bij ligt.”
Eding vervolgt: “Een sociaal wijkbeheerder kan een zetje in de goede richting geven door in gesprek te gaan. Dat vergt inspanning, maar geeft ook voldoening. Als mensen hun tuin weer onderhouden of spullen hebben opgeruimd, geef je een duim of groene kaart, want we belonen goed gedrag met een bedankje.”
Kenmerken sociaal wijkbeheerder
Een sociaal wijkbeheerder is goed zichtbaar en staat in contact met huurders, boa’s, wijkagenten en zorgpartijen. “Doordat je goed contact onderhoudt met mensen in de wijk, weet je of mensen een steuntje in de rug nodig hebben. Je bent zorgzaam, nieuwsgierig, niet snel van je stuk te brengen en een volhouder, als iemand al herhaaldelijk hulp heeft afgeslagen. Ook voel je aan dat je een eenzame oudere anders benadert dan een twintigjarige met psychische of verslavingsproblematiek. Je bent opmerkzaam en kunt goed met mensen omgaan.”
Lees ook: ‘Ik zie het bezorgen ook een beetje als sociaal werk’
Technische kennis is een pre, maar dat valt te leren, stelt Eding. “Bij de rondgang langs de wooncomplexen vervang je weleens een lamp, je controleert hang- en sluitwerk, smeert een deur of vervangt een naamplaatje van een huurder. Grotere technische problemen kunnen huurders doorgeven aan de technisch woonconsulent.”
Wat is Woonpalet?
Woonpalet is een creatieve, vooruitstrevende organisatie met 21 medewerkers, met ruimte voor eigen initiatief. Zo is er Beste Buurverkiezing, een perkplantenactie en tuinverkiezingswedstrijd. De sociaal wijkbeheerder is onderdeel van team Wonen, veel buiten en zelfstandig bezig met zijn of haar eigen project.
Kennismaken met koffie
Wil je kennismaken met Woonpalet? Kom dan naar de koffiemiddag op dinsdag 9 april van 15.30 tot 17.00 uur op het kantoor aan de Eilandgracht 39 in Zeewolde.
Solliciteren of vragen over de vacature? Mail dan naar info@woonpalet.net of neem contact op met manager Wonen Bertho Eding. Solliciteren kan tot 14 april.