Directeur en eigenaar Pim Wieske van DIS Sensors is samen met zijn broer Michiel opvolger van zijn vader Rob: ,,Mijn vader is in 1983 gestart met handelsonderneming Rotero. Toen dit bedrijf na enkele jaren goed liep, ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging en die vond hij in de ideeën van G.J. de Wit. Hij stelde voor om sensoren niet op te nemen in een lange en ‘lompe’ metalen draadhuls, maar in een platte en vierkante behuizing die compacter en beduidend robuuster was.”
DIS startte met de productie van deze nieuwe sensoren. Daarbij is niet alleen de behuizing het vermelden waard, maar ook de toegepaste techniek. Zo maakte het bedrijf als één van de eerste bedrijven gebruik van SMD-techniek (soldeertechniek) en paste deze zodanig toe in de constructie, dat ook hier de robuustheid gegarandeerd was.
De SMD-techniek wordt nog steeds toegepast in de ‘fabriek’ aan de Oostergracht. Met een ‘Hightech of State of the art’ machinelijn wordt de printplaat vervaardigd…en dan begint het werk pas. Medewerkers zitten aan werktafels met allerlei gereedschap en met behulp van onder meer een soldeerbout fabriceren zij de sensoren.
REGIO SOEST Pim Wieske: ,,Dat is het mooie van dit werk. Van niets iets maken. Veel medewerkers van onze medewerkers komen uit de regio midden en ook uit Soest. We leveren momenteel zo’n 100.000 sensoren per jaar via distributeurs aan onze industriële klanten.” Mark Dorrestein is het bewijs dat werken bij DIS Sensors kansen biedt tot doorgroeien. De algemeen directeur van DIS rondde zijn opleiding elektronica af, deed daarna een jaar vakwerk in Amsterdam en vond tot zijn eigen verrassing een mooi bedrijf in Soest. ,,Ons bedrijf was toen nog gevestigd in het industriegebied in de Soesterduinen. Ik ben gestart via het uitzendbureau en vormde met één ander persoon de ‘productieafdeling’ van DIS.”
Dorrestein vertelt over het werken bij DIS: ,,De fabricage is geen lopende-band-werk, maar voor een groot deel ambachtelijk handsoldeerwerk. Wij hebben goede werkinstructies, zodat je dit werk snel eigen bent. Je werkt niet met stofjassen of stofbrillen. Wat je vooral nodig hebt is een vaste hand en een goede oog-hand-coördinatie.”
Wieske: ,,Wij zijn altijd geïnteresseerd in mensen die affiniteit hebben met techniek, secuur zijn en vooral handig in het fijnere assemblagewerk. Maar ook op onze andere afdelingen, waaronder de soft -en hardwareontwikkeling zijn met regelmaat vacatures te vinden.”