6 procent van de werkende Nederlanders verwacht dat nieuwe technologie hun baan overbodig maakt. Dit blijkt uit onderzoek van Rabo Research. Terwijl toch zo’n 38 procent van het werk dat werkenden in Nederland doen potentieel verandert door technologische ontwikkelingen. Daarbij gaat het zowel om lichamelijk werk als om cognitief werk. Dit blijkt uit onderzoek van RaboResearch.
Nieuwe technologieën beïnvloeden de manier waarop mensen werken. Dat gold eerder bij de introductie van stoommachines, computers en het internet. En dat geldt ook voor de komst van een nieuwe technologie als ChatGPT. RaboResearch onderzocht welke werkenden het meest blootstaan aan nieuwe technologie en de mate waarin werkenden zelf verwachten dat nieuwe technologie hun werk verandert.
Impact nieuwe technologie
Nieuwe technologie heeft vooral impact op routinematige taken. Bij automatisering van lichamelijk werk gaat het daarbij vaak om robotisering. Zo zetten robots auto’s in elkaar en vouwen machines brieven in enveloppen. De nieuwe technologie die meest recent in de belangstelling staat, helpt vooral bij cognitieve taken, die een beroep doen op het denkvermogen. Voorbeelden daarvan zijn het opstellen van brieven of boekhouden.
Robotisering
Afgaand op het takenpakket, krijgen werkenden in bijvoorbeeld de transport en logistiek eerder te maken met robotisering. En wie in de zakelijke en financiële dienstverlening werkt, moet rekening houden met de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De meeste werkenden zeggen echter dat ze nieuwe technologieën nu nog nauwelijks gebruiken. Een kwart van de werkenden verwacht er de komende tijd wel meer mee te maken te krijgen. Zo’n 10 procent van de werkenden verwacht niet veel goeds van de ontwikkelingen op technologisch gebied, terwijl 25 procent denkt dat hun werk er juist positief door verandert.
Het werk verandert
Hoewel maar weinig mensen zich zorgen maken over baan- of inkomensverlies door nieuwe technologie, verwacht ruim een derde van de werkenden wel dat ze nieuwe kennis en vaardigheden nodig hebben. Vooral mensen die veel cognitief routinematig werk doen, verwachten dat de manier waarop ze hun werk doen wel verandert, en dat kan zowel positief als negatief zijn. Onderwijs en training van werkenden verdient daarom aandacht, net als het verandervermogen van de bedrijven waar ze werken.
Banen verdwijnen, nieuwe banen ontstaan
AI (artificial intelligence) kan leiden tot grote verschuivingen op de arbeidsmarkt: veel banen kunnen verdwijnen. De geschiedenis wijst echter uit dat innovatie nieuwe beroepen creëert die de werkgelegenheid ondersteunen. Dit schrijft Philip Bokeloh in de ‘Macro Watch – Artificiële intelligentie’ van ABN Amro. Lees hier verder.