De derde generatie Wagenaar staat aan het roer bij Wagenaar Traiteur-Poelier. Tweelingzussen Joyce en Patty hebben de afgelopen tien jaar samen het bedrijf gedraaid. Patty gaat stoppen, maar Joyce wil door. “Het wordt een Wagenaar 4.0. Ongelofelijk hoe een bedrijf door de jaren heen kan veranderen!”
door Naomi Heidinga
In 1964 openden de grootouders van Joyce de winkel in Amstelveen. Tien jaar geleden namen de zussen de zaak van hun vader over. “Mijn zus wilde de zaak graag van mijn vader overnemen. Ze werkte daarvoor al jaren op de zaterdag in de winkel. Een zaak alleen is best zwaar, zeker als je ook een gezin wil. Daarom zijn we het samen gaan doen.”
Coeliakie
Na de overname van de zaak voeren ze een aantal wijzigingen door. “Ik vind puur en eerlijk voedsel heel belangrijk”, vertelt Joyce. “Na 35 jaar stopte onze slachterij ermee en zijn we op zoek gegaan naar andere leveranciers, die oog hebben voor dier, mens en milieu.” De grootste verandering is recenter, van drie jaar geleden. “Mijn zus Patty heeft vanaf 2020 veel klachten. Ze zat voor haar gevoel tegen een burn-out aan. Nadat mijn zoontje werd gediagnosticeerd met coeliakie viel alles op zijn plek: zij bleek ook deze auto-immuunziekte te hebben.”
Mensen met coeliakie zijn overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit dat in sommige granen voorkomt. ‘Als het lichaam in aanraking komt met gluten, beschadigen de darmvlokken, waardoor buikklachten ontstaan. Sommige mensen noemen coeliakie daarom ook wel een gluten-intolerantie. Coeliakie geeft niet bij iedereen duidelijke klachten. De klachten kunnen heel verschillend zijn en het kan op elke leeftijd ontstaan’, aldus de Maag Lever Darm Stichting.
Geen gluten meer bij Wagenaar
De diagnose zorgt ervoor dat de zussen het roer omgooien. Vanaf dat moment is duidelijk: geen gluten meer in de winkel van Wagenaar. Ze willen 100 procent glutenvrij zijn. Het doel moet in de zomer van 2021 worden bereikt. Dat vraagt nogal wat van het ondernemersduo. Het is zoeken naar geschikte leveranciers en het team moet worden meegenomen. Hoe kan het duo de kwaliteit borgen bij het gebruik van andere ingrediënten? Joyce ziet kansen. Want wáár in Nederland is er een 100 procent glutenvrije winkel te vinden met traiteurswaren, wild, gevogelte en bijbehorend assortiment te vinden? “Ik wilde de eerste zijn in deze groeiende markt van vraag naar glutenvrije producten.”
Het lukt de zusters om de omslag te maken. Vorig jaar augustus besluit Patty echter zich terug te trekken. “Ondanks haar glutenvrije dieet merkt ze niet echt vooruitgang. Bovendien wil ze de druk van het ondernemen niet meer. Ze heeft daarom besloten om te stoppen. Ik heb een tijdlang overwogen om de zaak dan maar te sluiten. Ik heb twee kleine kinderen en woon in Ridderkerk. Ik zag niet in hoe het zou moeten lukken. Dat zou echter zonde zijn van ons bedrijf. We hebben een fijn team en de winkel draait goed. Een van mijn kinderen heeft ook coeliakie en ik vroeg me af waar ik dan terecht zou kunnen voor goede glutenvrije producten. Die vraag kon ik niet beantwoorden. Gelukkig gaven onze medewerkers aan bereid te zijn de winkel in Amstelveen samen met mij te draaien.” Dat biedt perspectieven. Joyce heeft het plan op gevat om op termijn een productieruimte te huren in haar woonplaats Ridderkerk. De producten worden verkocht in de winkel in Amstelveen en via de webshop aan klanten in heel Nederland. “Dat is het toekomstplan. Ik begin echter met produceren in Amstelveen, daar hebben we de ruimte. Het produceren doen we op dinsdag en woensdag. Op woensdag worden tevens bestellingen weggebracht. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de winkel in Amstelveen open.”
Plaats voor meerdere werknemers
Om het plan te laten slagen, heeft Wagenaar voor 1 januari meerdere werknemers nodig voor in de winkel. “Het gaat om mensen voor de donderdag, vrijdag en zaterdag. Mensen die de hele dag willen werken, en mensen die slechts een aantal uurtjes in de winkel willen staan.”
Voor Joyce is het spannend: gaat haar plan lukken en kan de winkel openblijven? “Vooral in de eerste jaren heb ik goed met mijn zus kunnen sparren. Ik ga dat straks missen. Ik ben wel optimistisch wat betreft de toekomst. Voor veel mensen met coeliakie is het nog steeds lastig om pure en eerlijke voeding te vinden. Daar spelen we met ons bedrijf echt op in. De komende jaren wil ik nog meer de aandacht vestigen op onze glutenvrije producten. Voor mensen met coeliakie is het werken in een 100 procent glutenvrije omgeving wellicht interessant.”
Antwoord op vragen van deze tijd
Joyce is trots op wat de familie heeft neergezet. “Mijn opa slachtte de kippen nog zelf. Hij richtte zich op de verkoop van wild, kip en gevogelte. Ook zette hij in de jaren zestig voorzichtig een traiteurslijn op, toen een nieuw concept voor Nederland. Mijn vader bouwde dit verder uit. Zijn werk als kok en het reizen zorgden voor inspiratie. Patty en ik zijn weer een andere weg ingeslagen, waarbij we een antwoord bieden op een van de vragen van deze tijd.”
Duurzaam voedsel
“We hebben impact. Jonge gezinnen komen hier met hun kinderen hun pakket ophalen, ze leren spelenderwijs over duurzaam voedsel.” Dit zegt Heleen Eilander, mede-eigenaar van de historische moestuin op Landgoed Vollenhoven in De Bilt. Lees hier het hele verhaal.