Vind je het belangrijk dat mensen met een verstandelijke beperking een warme plek in de samenleving krijgen? Dat ze worden gezien en gewaardeerd? En dat zij het gewone leven kunnen ervaren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om te werken bij de Rozelaar.
De Rozelaar is er voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij biedt professionele, liefdevolle zorg en ondersteuning waarin het gewone leven ervaren centraal staat. Dit doet de Rozelaar (locaties in Barneveld, Voorthuizen en Nijkerk) met zinvolle dagbesteding, waardevol werk en een fijne plek om te wonen midden in de samenleving.
De Rozelaar is een kleinschalige en professionele organisatie. De afgelopen jaren is de Rozelaar flink gegroeid en zijn er verdere uitbreidingsplannen voor de toekomst. Hierdoor ervaren werknemers een goede combinatie van sterke elementen uit de familiecultuur en van voortgaande professionalisering. Zo is de nieuwe Rozerie Brasserie & Bakkerij op zaterdag 9 september geopend en zijn er plannen voor nieuwe woonlocaties. Door deze groei en professionalisering ontstaan steeds meer nieuwe functies binnen de Rozelaar, zoals die van meewerkend teamcoach.
Identiteit zichtbaar in zorg en ondersteuning
De Rozelaar is een christelijke, niet kerkelijk gebonden stichting. Deze christelijke identiteit is heel belangrijk voor de Rozelaar. Het sijpelt door in alle aspecten van de zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking, waardoor zij zich gezien en geliefd voelen. Samen met bewoners lezen begeleiders dagelijks uit de bijbel, bidden zij samen en voeren zij samen geloofsgesprekken. Het is belangrijk dat nieuwe medewerkers dit vanuit hun persoonlijke christelijke geloofsovertuiging doen.
Hoe ziet een werkdag eruit?
Hoe ziet een dagdienst eruit op een woonlocatie van de Rozelaar? Je start de dag om 7.00 uur, samen met de slaapdienst en andere collega’s. Jullie wekken de bewoners en ondersteunen waar nodig bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. Jullie ontbijten met z’n allen en ruimen daarna gezamenlijk af.
De bewoners pakken hun spullen en gaan op pad naar werk of dagbesteding. Met collega’s doe je een rondje door het huis en waar nodig ruim je een en ander op.
Om 10.00 uur gaan jouw collega’s van de ochtenddienst naar huis en blijf jij als dagdienst aanwezig. Samen met de bewoners die thuis zijn drinken jullie op dat moment koffie en om 12.15 uur is de gezamenlijke lunch. ’s Middags ben je bezig met de ondersteuningsplannen van de bewoners.
Om 15.00 uur komen jouw collega’s van de avonddienst aan. Na de mondelinge overdracht en het lezen van de rapportage, druppelen de bewoners binnen uit hun werk/dagbesteding en ga jij naar huis.
Als je een avonddienst hebt, ga je door met de volgende taken. Samen met de bewoners drink je koffie, bespreek je de werkdag en heb je het gezellig samen. Iedere bewoner heeft specifieke aandacht nodig, dus dat vraagt om jouw inzet en luisterend oor. Je maakt een gezonde maaltijd klaar, soms met een bewoner of vrijwilliger, soms zelfstandig. Om 17.15 uur gaat iedereen aan tafel. Ieder heeft eigen corveetaken waar hij/zij verantwoordelijk voor is. Rond 18.30 uur doet ieder zijn eigen ding. Een groepje gaat bijvoorbeeld wandelen, anderen puzzelen of maken muziek. Elke dag is op deze manier afwisselend. Overigens zijn exacte werktijden zijn locatiegebonden.
Kwalitatieve zorg staat met stip op één. Om dit te waarborgen werkt de Rozelaar volgens de Triple-C-methode en omarmt de onderliggende visie: het bieden van een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie om vanuit die relatie samen (cliënt en ondersteuner) competenties bij de cliënt tot zijn recht te laten komen en op te bouwen, waardoor cliënten ‘het gewone leven’ ervaren.
Leren bij de Rozelaar
Begeleider Alle van der Wal: “Ik vind het fantastisch om als zorgprofessional samen met mijn team gestelde doelen te behalen en onze bewoners het gewone leven te laten ervaren.” Hiervoor zijn bevlogen collega’s nodig die zichzelf kunnen motiveren en voldoening uit hun werk halen door het contact met de bewoners en hen volledig in hun recht zetten. Daarnaast zijn een gezonde dosis relativeringsvermogen en humor ook niet onbelangrijk. De Rozelaar hecht veel waarde aan een continu leerklimaat. Niet voor niets worden doorgroeimogelijkheden en professionele ontwikkeling (bijvoorbeeld door middel van de eigen Rozelaar Academie) sterk gestimuleerd, om medewerkers zo optimaal te ontplooien en uit te dagen.
Collega’s ondersteunen elkaar
Bij de Rozelaar wordt samengewerkt in teams en ondersteunen collega’s elkaar. Er is bij vragen of twijfel altijd ruggespraak mogelijk. De meewerkend teamcoach staat altijd tot beschikking van collega’s om hen te assisteren met specifieke hulpvragen. De persoonlijk begeleider stemt het ondersteuningsplan met de gedragsdeskundige en/of teamleider af.
Lees ook: ‘Verkiezingsdebat moet gaan over inzet mensen met een beperking op de arbeidsmarkt’
Persoonlijk begeleider Corrie van Veldhuizen: “De contacten onderhouden door middel van korte lijntjes tussen cliënt, ouder en begeleider vind ik fantastisch. Ik heb zelf een zoon met een beperking, dus ik weet waar ouders en verwanten doorheen gaan. Ze geven wel hun kind uit handen. Dan is het heel fijn als je ’s avonds even belt met ‘Ze ligt lekker te slapen’ of in de ochtend met ‘Ze is goed opgestaan’.”
Meer weten over de vacatures?
Klik hier voor meer informatie over de Rozelaar en onze huidige beschikbare vacatures. Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op met Mieke (recruiter) door te bellen, mailen of appen via m.gouman@rozelaar.nl / 06 48045986.