Dankzij een jobcoach is Wim Vierhuis sinds begin deze maand in dienst bij Companjen Constructies uit Wezep. De 50-jarige Vierhuis, zelf ook een Wezeper, voelt zich helemaal op zijn plek bij het bedrijf. “Ik ben hier vanaf het eerste moment heel goed opgevangen door de groep. De sfeer is hartstikke goed en ze geven je vertrouwen.”
door Niek Hoekman
De enthousiaste echtgenoot en vader van een 20-jarige zoon geeft aan dat hij dankzij zijn werk bij het Wezeper constructiebedrijf beter in zijn vel zit. “Het geeft zo’n fijn gevoel dat je gewoon je eigen geld kunt verdienen. Hierdoor voel ik me een stuk nuttiger. Ik heb ook wel eens een periode thuisgezeten, toen voelde ik me gewoon smerig. Wanneer je kúnt werken, dan moet je ook gewoon werken. Niet dat ik me verveelde thuis, maar ik voelde me wel nutteloos. Dat gevoel heb ik nu niet meer. En het is ook goed om aan het werk te zijn en zo onder de mensen te zijn.”
Metaalsector is nieuwe uitdaging
Die tijden liggen voor Vierhuis gelukkig al een tijdje achter hem. Na een periode van een aantal jaren bij een bedrijf in de houtindustrie, maakte hij in juni zijn ‘debuut’ in de metaalsector. “Haha, het is wel even wennen inderdaad. Maar tegelijkertijd heel mooi en leerzaam. Ik ga er vol voor, maar het is allemaal nog nieuw en toch ook wel spannend. Maar wanneer je, zoals ik hier, vertrouwen krijgt, komt alles goed.” Wim geeft aan dat zijn collega’s hem op het hart drukken om zijn eigen tempo aan te houden. “Dat was een van de eerste dingen die mij werd meegegeven: het hoeft niet snel, als het maar goed is.”
De constructies van Companjen zijn terug te vinden door het hele land: van speeltoestellen in Breda en kunstwerken op Urk, tot brugleuningen in Dronten en grotere projecten zoals de staalconstructie van het Inclusief Groep hoofdkantoor in Nunspeet.
Brede werkzaamheden
Wim zorgt er voor dat zowel het buitenterrein als het magazijn van het Wezeper bedrijf er pico bello bij liggen. “Ze willen me gaan leren dat ik het magazijn kan beheren en dat ik ook de wagens kan laden, zodat de jongens hier in de ochtend gewoon kunnen aankoppelen en wegrijden.”
“Maar ook het lossen van wagens met klein metaal”, vervolgt Vierhuis over zijn taken, “dat ik deze dan kan lossen en vervolgens een plek ga geven in het magazijn. Dus het is best wel breed wat ik hier allemaal doe en in de toekomst hóóp te gaan doen. Het is de bedoeling dat ik nog veel ga leren en daar kijk ik naar uit, ik heb er zin in.”
Afstand tot de arbeidsmarkt
Het is allemaal toekomstmuziek, maar de vooruitzichten zijn rooskleurig. “Als je zelf echt wilt, dan kun je heel veel. En wanneer je werk doet wat je mooi vindt, dan word je daar niet zo snel moe van.”
In de volksmond wordt Wim iemand genoemd met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Iets waar de kwieke vijftiger zich totaal niet in kan vinden. “Je krijgt tegenwoordig zo snel een stempel. Dat vind ik jammer en onnodig. En soms ook wel pijnlijk.”
Jobcoach
Frank Lenferink is accountmanager bij de gemeente Oldebroek en vanuit zijn functie heeft hij contact met tal van bedrijven. “Wim Vierhuis staat in het Doelgroepregister en van daaruit heeft hij recht op ondersteuning. Het is prachtig dat hij met een jobcoach aan de slag is gegaan en nu weer werk heeft gevonden. Vanuit de gemeente proberen we kansen te creëren voor mensen die dat nodig hebben. We kunnen de inwoners ondersteunen bij het vinden van (ander) werk. Ook voor allerlei vragen rondom bijvoorbeeld financiën kunnen mensen bij ons terecht.”
Lees ook: Banenafspraak is na tien jaar een succes, ‘maar kan nog beter’
Lenferink gaat verder: “Via groeivooruit.nl zijn er volop mogelijkheden om subsidie te ontvangen om een studie te volgen als je bijvoorbeeld zou willen switchen van baan. Werkgevers kunnen er ook gebruik van maken om medewerkers bij te scholen. Het is een regionale samenwerking tussen verschillende gemeenten op de Veluwe.”