Het Stap-budget is mateloos populair: begin mei was de pot van € 34 miljoen opnieuw razendsnel leeg. Deze geluksvogels uit Barneveld en Terschuur wisten de subsidie voor bijscholing, die na dit jaar verdwijnt, binnen te slepen.
door Lieke van der Made
Naam: Rozemarijn Weges-Pera (44)
Woonplaats: Barneveld
Opleiding: AutoCAD
‘Stap-budget gaat ten onder aan eigen succes’
“Ik werk bij een ingenieursbureau in Apeldoorn en ontwerp speelplekken voor kinderen. Denk aan schoolpleinen, maar ook speelplekken voor gemeentelijke plekken, dagverblijven en roc’s. Het is zinvol, leuk en divers werk en mijn twee favoriete thema’s komen erin samen: kinderen en de natuur.”
“Onze hr-afdeling hing vorig jaar een briefje op het digitale prikbord, met informatie over het Stap-budget. Ik was meteen geïnteresseerd en besloot te kijken naar de mogelijkheden, maar hoorde niet lang daarna via een collega dat het budget heel snel vergeven was. Gelukkig kon ik het drie maanden later alsnog proberen.”
“Ik wilde het budget gebruiken voor een cursus AutoCAD (een programma om technische tekeningen mee te maken, red.) omdat ik dat nooit heb geleerd tijdens mijn opleiding Landschapsarchitectuur. Voor mijn werk hoefde ik dit niet per se zelf te kunnen, maar het leek me handig als ik kleine dingen niet meer aan mijn collega’s hoefde te vragen – zoals het verplaatsen van een boom in een tekening. De prijs van de opleiding was honderdvijftig euro boven het Stap-budget, maar mijn werkgever wilde de rest gelukkig bijleggen.”
“In november vorig jaar zat ik om vijf voor tien achter mijn laptop. Dat ik vijf minuten eerder in de wachtrij stond, bleek uiteindelijk een gelukje: daardoor kwam ik in de bovenste groep wachtenden terecht. Iedereen die na tien uur inlogde, bleek uiteindelijk te laat te zijn. Toen ik hoorde dat mijn aanvraag succesvol was, had ik wel even een euforisch moment.”
“De cursus was op locatie en duurde vier dagen, verspreid over twee weken. Ik had een leuk groepje medecursisten en het tempo was precies goed. Dankzij de cursus ben ik breder inzetbaar en kan ik zelf mijn schetsen uitwerken op de computer. Zonder het budget had ik het denk ik niet gedaan. Bij mijn werkgever was geen opleidingsbudget beschikbaar en zelf had ik het geld er niet voor over, omdat de cursus puur werkgerelateerd is.”
“Ik denk dat het budget ten onder is gegaan aan zijn eigen succes; er was zo ontzettend veel vraag naar. Jammer, want zo’n subsidie biedt heel veel mogelijkheden en zet je aan het denken over je carrière en wat je nog zou willen bereiken. Misschien zou de gemeente een vergelijkbare subsidie op kunnen zetten, om mensen alsnog te helpen bij hun professionele ontwikkeling.”
Naam: Rosa van Woudenbergh (35)
Woonplaats: Terschuur
Opleiding: Cursus Allergenen
‘Gasten hebben steeds vaker specifieke dieetwensen’
“Als mede-eigenaar van eetcafé De Koning in Terschuur merk ik dat gasten steeds vaker specifieke dieetwensen hebben. Ik run hiernaast al langere tijd een andere zaak, Pitstop Barneveld, en vijftien jaar geleden was het al bijzonder als ik in een jaar vier veganisten over de vloer had. Tegenwoordig zijn het er minimaal vier per dag. Sommige mensen denken dat het een trend is die weer overwaait, maar het kan ook zomaar blijvend zijn.”
“Daarom leek het me handig om mijn kennis rondom allergenen te verbreden. Ik heb eerder meerdere horecaopleidingen gevolgd, maar dit thema kwam daarbij niet uitgebreid aan bod. Mijn man, met wie ik het eetcafé run, hoorde op de radio over het Stap-budget en vertelde me erover. Tussen de mogelijke opleidingen bleek ook een cursus Allergenen te zitten, dat kwam mooi uit.”
“Ik ben nu ongeveer een maand bezig en heb twee van de drie onderdelen afgerond. Ik leer gelukkig snel, dus kan de opleiding goed combineren met mijn werk. Elk halfuurtje dat ik over heb, besteed ik eraan. Ik heb onder meer het verschil tussen intolerantie en allergieën geleerd, welke allergenen in welke voedingsmiddelen zitten en welke alternatieven je kunt gebruiken.”
“Ik weet dat er kritiek is op het Stap-budget, omdat het niet altijd bij de juiste mensen terechtkomt. De opleidingen die je ermee kunt volgen, zijn ook wel erg uiteenlopend. Wellicht zou je het budget alleen aan mensen kunnen geven die zich binnen hun sector willen ontwikkelen. Aan de andere kant sluit je dan een grote groep buiten, waaronder mensen die juist van carrière willen switchen.”
Naam: Hanny Hooghiem (47)
Woonplaats: Barneveld
Opleiding: Gesprekstechnieken
‘Ik wilde handvatten voor lastige gesprekken’
“Nu onze drie dochters wat ouder zijn, vond ik het een mooi moment om door te leren en mezelf verder te ontwikkelen door middel van een cursus. In het dagelijks leven werk ik bij een zorgorganisatie als medewerker cliëntservicebureau en heb ik een achtergrond als Verzorgende IG. In mijn huidige functie ben ik het eerste aanspreekpunt voor veel verschillende mensen, zoals cliënten, doorverwijzers, artsen en mantelzorgers en ontstaan er soms lastige gesprekken. Het leek me mooi en interessant om daarvoor handvatten te krijgen, vandaar mijn keuze voor de cursus Gesprekstechnieken bij opleider Laudius.”
“Het kwam dus goed uit dat ik begin dit jaar hoorde van het Stap-budget. In februari viste ik helaas achter het net, maar bij de tweede aanvraagronde op 1 mei lukte het alsnog. Ik rekende erop dat ik een paar uur in de wachtrij zou staan, maar na veertig minuten kon ik mijn aanvraag indienen. Ik was blij verrast.”
“Ik weet nog niet precies wanneer ik mijn studiemateriaal ontvang, maar heb geen haast; ik plan om in het najaar te beginnen. De opleiding duurt in totaal een halfjaar en ik kan zelf mijn tijd indelen.”
“Ik vind het jammer dat het Stap-budget volgend jaar verdwijnt; het is een mooie stimulans om mensen te helpen bij hun ontwikkeling. Aan de andere kant loopt het ook wel een beetje uit de hand: er worden elke ronde zoveel mensen teleurgesteld. Dat maakt het dubbel.”
Over het Stap-budget
Op het hoogtepunt stonden ruim 250.000 mensen in de wachtrij voor het digitale loket van Stap, dat op 1 mei opende. Voor zo’n 38.000 geïnteresseerden werd hun geduld beloond: hen lukte het een aanvraag in te dienen voor het felbegeerde Stap-budget, een overheidssubsidie van € 1.000 voor scholing (Stap staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’). Elke Nederlander van 18 jaar of ouder kan het budget jaarlijks aanvragen, waarna het UWV de aanbieder betaalt.
Lees ook: Kennismaken met een potentiële werkgever? Ga er een kopje koffie drinken!
Ondanks de populariteit is er ook veel kritiek op het Stap-budget, dat in februari 2022 voor het eerst werd vergeven. De subsidie is bedoeld om iemands positie op de arbeidsmarkt te verbeteren, maar met het budget konden ook cursussen aromatherapie, ‘kaas kennen’, dronepiloot en een online cursus beleggen worden gevolgd. Onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money, wees uit dat cruciale sectoren met grote personeelstekorten amper profiteerden van het budget, dat door relatief veel aanvragers werd besteed aan opleidingen rondom digitale marketing, coaching en uiterlijke verzorging.
Inmiddels zijn de eisen voor deelnemende opleidingen aangescherpt. Desondanks bleek uit de Voorjaarsnota van het kabinet dat de regeling per 2024 verdwijnt om extra geld vrij te maken voor de rijksbegroting.
De laatste aanvraagrondes voor het Stap-budget vinden plaats op 3 juli, 4 september en 1 november.