WijkLeerbedrijf Zeist geeft mensen zonder diploma de kans om zich te ontwikkelen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vorige maand mochten elf deelnemers aan de eenjarige opleiding hun MBO-1 diploma Assistent Zorg en Dienstverlening in ontvangst nemen.
door René Borkent
Na hun opleiding zijn de deelnemers gekwalificeerd voor diverse werkzaamheden. Ze kunnen bijvoorbeeld huiskamerassistent worden in een zorginstelling, ze kunnen schoonmaker worden of kiezen voor een functie in de huishoudelijke kant van de thuiszorg.
“Bij ons in Zeist ligt de focus op zorg. Dat komt vooral omdat er in de zorg een enorm tekort is aan medewerkers”, vertelt Annemarie Loth, projectleider bij CalibrisAdvies. Dat is de instelling die samen met de gemeente Zeist, de Regionale Sociale Dienst in Zeist en met welzijnsorganisatie MeanderOmnium aan de wieg stond van WijkLeerbedrijf Zeist.
Opleidingen niveau 1 bij WijkLeerbedrijf
Het WijkLeerbedrijf Zeist biedt alleen opleidingen aan op niveau 1. “We streven ernaar dat onze deelnemers vanuit hun stages doorstromen naar een vaste baan. Of dat ze doorstromen naar een opleiding naar niveau 2. Twee deelnemers zijn inmiddels voldoende toegerust om aan een vervolgopleiding te beginnen. Zij gaan de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) niveau 2 volgen. In de praktijk betekent dit dat ze in dienst komen van een zorginstelling en dan nog een dag per week naar school gaan.”
Werk in de zorg
Imane el Haouari is een van de deelnemers die vorige maand een diploma in ontvangst mocht nemen. Imane werd geboren in Marokko. Daar zat ze eerst op de basis- en later op de middelbare school. Ze kwam in 1999 naar Nederland, ze was toen 22 jaar. Ze trouwde en kreeg drie kinderen, waarvoor ze thuis bleef. Toen de kinderen groot waren besloot Imane dat ze de Nederlandse taal wil leren en een baan wil vinden. Dat is haar inmiddels gelukt, dankzij de opleiding bij het WijkLeerbedrijf Zeist. Nu gaat ze werken bij Warande. “Morgen heb ik nog een gesprek over de werktijden”, vertelt ze. “Ik ga nu eerst voor 24 uur per week aan de slag, maar later meer, hoop ik. Ik wil heel graag een baan en geen uitkering meer! Ik heb een mooi leven, mijn kinderen zijn gezond. En nu heb ik ook nog een baan gevonden!”
Contact met andere mensen
Sahar Alshaebi komt uit Jemen, een land waar al jaren een oorlog woedt. Voor de oorlog is ze gevlucht en inmiddels woont ze vier jaar in Nederland. Ze kan nog niet zo goed Nederlands spreken. “Ik vind de taal leren heel moeilijk”, vertelt ze. “Mijn man had al werk gevonden en een collega van hem vertelde over het WijkLeerbedrijf Zeist. Ik wilde graag een goede baan. Ik vind het belangrijk om contact te hebben met andere mensen. En ik wilde zelf ook geld verdienen.”
Het is haar gelukt: Sahar Alshaebi ging vanaf 1 mei aan de slag als zorgassistente bij Warande. Daarvoor had ze al vier maanden stage gelopen bij dezelfde organisatie. Als zorgassistente eet ze met oudere mensen en maakt een praatje met ze. Ze maakt voor die mensen de bedden op en voorziet ze van koffie en thee. Ze begeleidt mensen naar de koffiekamer zodat ze contact kunnen hebben met andere bewoners. Ze maakt het eten klaar en brengt het bij de mensen die op hun eigen kamers eten. “Dit doe ik nu 20 uur in de week. Maar ik wil ook doorleren en beter in de taal worden. Dan kan ik verder leren voor niveau 2. Dan heb je nog veel meer keuze in banen.”
Opleiding via Basis Maatwerk
Simon van Grol komt uit Bilthoven. “Ik ben bij het WijkLeerbedrijf gekomen via Basis Maatwerk. Dat is een project van de gemeente De Bilt voor mensen met een bijstandsuitkering en een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik hoorde dat de Sociale Dienst De Bilt bezig was met een plan om mensen weer aan ’t werk te krijgen. Ik heb me direct aangemeld.”
Van Grol begon zijn werkzame leven als detentietoezichthouder op Kamp Zeist. “Ik was toen 19 jaar”, vertelt hij. “Maar toen nam het kabinet ineens het besluit dat een detentietoezichthouder minstens 28 jaar oud moest zijn. Dus ik had ineens niets meer aan de diploma’s die ik al had gehaald. Ik kreeg een oprotpremie en kon een uitkering aanvragen. Ik had een goed betaalde baan op Kamp Zeist en dus had ik ook een hoge uitkering. De banen die ik daarna kon gaan doen waren allemaal lager betaald dan m’n uitkering. Ik heb heel vaak aangegeven dat ik een opleiding wilde volgen, dat heb ik steeds geprobeerd. Maar ik kon nergens terecht. Totdat ik via Basis Maatwerk hier kon komen.”
Baan als facilitair beheerder
Inmiddels heeft hij ook werk gevonden: hij heeft een halfjaarcontract als facilitair beheerder bij Kunstenhuis De Bilt-Zeist. “Dat is een soort conciërge”, legt hij uit. “Ik kon daar beginnen met een parttimecontract. En ik wist dat ik het kon! Nu heb ik heel leuk werk! Ik heb een goed contact met de docenten van het Kunstenhuis. Ik vind het leuk als die mensen blij zijn met m’n werk.” Van Grol vervolgt: “Ik ben nu 40 jaar. Ik wilde ooit pedagogisch medewerker worden. Het kan nog tien jaar duren, maar dat ga ik wel halen. Zo lang ik maar kan lachen en praten met anderen. Die mensen zijn overal nodig. Dit hele gebeuren verandert je mindset. Je moet er zelf in geloven dat je het kunt. En je hebt iemand nodig die tegen je zegt dat je het kunt. Dan waait het vanzelf je kant op.”
Nieuwe groep bij WijkLeerbedrijf
Inmiddels is er een nieuwe groep gestart. Kandidaten kunnen instromen tot 1 september. Er zijn nog plaatsen vrij. Interesse? Maak een afspraak met het WijkLeerbedrijf Zeist, Laan van Vollenhove 2193, 3706 GW Zeist, 06 18895443, zeist@wijkleerbedrijf.nl