Arla Foods is dringend op zoek naar nieuw technisch personeel, waaronder monteurs en productiemedewerkers. Welke mensen werken er bij dit Nijkerkse coöperatieve bedrijf? En wat is hun achtergrond?
Arla is een melkverwerkingsbedrijf dat gevestigd is in Nijkerk, waar ze om en nabij 1 miljoen liter melk per dag verwerken tot (biologische, lactosevrije) melk, yoghurt, slagroom en specials van merken zoals Arla, Lurpak, Castello en Melkunie. Een melkproduct legt een lange weg af voordat het in de koelkast staat. Er zijn veel mensen nodig om van verse melk een pak yoghurt, karnemelk of vla te maken.
De zuivelsector reikt verder dan alleen het melken van koeien als boer bij de coöperatie van Arla Foods. Zo kun je onder andere productontwikkelaar, kwaliteitsmedewerker, monteur of operator worden. In een gesprek met Jeroen Deij, 12 jaar geleden bij Arla gekomen, nu werkzaam als monteur bij de Technische Dienst, en Pieter, ruim 35 jaar bij het bedrijf, is nu procesoperator op de afdeling Processing, hoor ik wat hen zoal drijft.
TEAMWORK Van melk tot kaas, vla of slagroom, je bent als operator verantwoordelijk voor het gehele maakproces. Je werkt met oudere en hypermoderne machines. ,,Je bedient de machines en controleert de kwaliteit van het product dat op dat moment op de band staat. Samen met je collega’s. Teamwork is het,’’ vertelt Pieter.
,,Als monteur zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt. Mijn werk is om de machines draaiende houden, als er een storing is dan moet dat zo snel en adequaat mogelijk worden opgelost. Daarom moet ik de machines die hier staan, oude en nieuwe, goed kennen’’, aldus Jeroen. ,,Ik zorg ervoor dat storingen worden opgelost en dat alle machines hun werk goed doen.’’
PLOEGEN Arla Foods heeft een aantal ploegendiensten. Een 2-ploegendienst, 3-ploegendienst en een 5-ploegendienst. ,,Verder worden er regelmatig extra diensten aangevraagd, wat betekent dat ik gebeld kan worden om vervolgens een paar uurtjes later nog op de werkvloer te verschijnen.’’ ,,Het is belangrijk dat je flexibel bent ingesteld’’, beaamt Pieter, ,,en dat je oproepbaar bent om te komen werken. Daar worden we natuurlijk ook voor betaald.’’ Jeroen: ,,De ploegendienst die ik nu draai is gunstig voor mij, zo kan ik mijn sociale bezigheden thuis goed combineren.’’
Er is veel loyaliteit bij Arla Foods. Het verloop in personeel is laag en bij het bedrijf zijn veel mensen in dienst die daar al meer dan tien à vijftien jaar werkzaam zijn. Als je bij Arla werkt doe je dat niet alleen vanwege de leuke baan, met leuke collega’s, maar ook vanwege de doorgroeimogelijkheden. ,,Je hoeft geen diploma te hebben, de opleiding kan ook intern gedaan worden. Als je hogerop wil, echt ambities hebt, dan hoef je dat alleen maar aan te geven.”