Dé plek voor lokale toppers en jobmarketing
  • 4 min leestijd
  • 21-06-2024

Studenten met groene vingers onderhouden tuinen naast hun studie

Studenten met groene vingers
Ondernemende studenten Jefta Reinbergen, Marc Dekker en Matthias Vrancken zijn graag bezig in de tuin. (Foto: Marco Jansen)

Ze hebben alle drie affiniteit met groen en zijn graag bezig in de tuinen van hun ouders. Dat maakte dat studenten Jefta Reinbergen, Marc Dekker en Matthias Vrancken uit Ermelo in juni 2023 hun eigen hoveniersbedrijf zijn gestart. Drie vrienden vertellen over het samen een onderneming runnen naast hun studie.

Marco Jansen

Jefta Reinbergen (20) studeert Ondernemerschap & Retailmanagement op Hogeschool Windesheim in Zwolle en zit in het tweede jaar van zijn hbo-studie. Marc Dekker (19) studeert aan de Universiteit van Utrecht en is aan zijn eerste jaar Molecular and Biophysical Life Sciences (moleculaire biologische natuurkunde) begonnen. Ook Matthias Vrancken (19) is eerstejaars in Utrecht, hij studeert Natuurwetenschap en Innovatiemanagement.

De drie kennen elkaar al van school en de korfbalvereniging en zijn goede vrienden. Ook hebben ze een gedeelde passie. “Met regelmaat helpen we bij onze ouders, opa en oma in de tuin”, vertelt Marc. Jefta heeft als bijbaan twee jaar heggen gesnoeid en onkruid gewied in de buitendienst bij Strand Horst. Ook Matthias vindt het leuk om in de tuin te werken: “Mijn vader is erg begaan met de tuin en de natuur en heeft ons geleerd hoe je de planten snoeit en onderhoudt. Zo hebben we ervaring opgedaan met het werk dat een hovenier doet.”

Studenten starten onderneming

Afgelopen zomer ontstond aan de haven van Strand Horst bij Jefta en Matthias het idee om een eigen onderneming te starten in tuinonderhoud. Op 20 juni 2023 was de KvK-inschrijving van Veluwe Groen Onderhoud een feit. Marc sloot na zijn zomervakantie aan. “We hebben een unieke constructie met drie eenmanszaken. We factureren aan elkaar, meestal één keer per kwartaal, op basis van het aantal gewerkte uren. Het voordeel van de constructie is dat je zo binnen de kleine ondernemersregeling valt en niet btw-plichtig bent, zodat de prijs voor de klant lager is.”

Taakverdeling

Per week zijn ze er per persoon zo’n drie a vier dagdelen - 12-20 uur - mee bezig. Hoewel de studie voor gaat, is de wachttijd voor een klant nooit langer dan twee weken. De meeste klanten hebben ze in Ermelo. Jefta doet alles rondom het klantcontact en intakes, Matthias doet de administratieve werkzaamheden en Marc houdt de social media bij. De studenten met groene vingers staan meestal met z’n tweeën op een klus, bij grotere opdrachten en tuinen gaan ze met z’n drieën naar de klant. Met een stoepbord aan de weg maken ze hun aanwezigheid kenbaar.  “We doen al het groenonderhoud, wat bestaat uit veel snoeiwerkzaamheden, veel onkruid uit de perken halen, af en toe iets planten of verplanten, maar ook een dakgoot leeghalen of het schoonmaken van tegels met een hogedrukspuit. Het meeste is groenonderhoud, afhankelijk van de wensen doen we ook ander werk.”

Om zelf ervaring op te doen, hebben ze - pro deo - het gazon van Jefta’s ouders voorzien van nieuwe graszoden en een laag compost. Daar zaten wel 40 werkuren in. Onlangs was het verwijderen van een Japanse hazelaar een uitdagende opdracht. „We hebben de takken gesnoeid en de stam in compartimenten gezaagd. Het hout doen we in de hakselaar en het hakselmateriaal gooien we in de perken. Dit mulchen is goed voor de grond en de planten die er leven, er groeit zo minder onkruid.”

Elektrisch

De studenten willen duurzaam werken en gebruiken geen brandstofmotor, maar elektrische apparatuur. Voor bescherming van het milieu en het tuinleven gebruiken ze geen chemicaliën maar water. “We zijn gestart met tuingereedschap van drie huishoudens dat we langzamerhand vervangen hebben door zelf gekocht gereedschap. De elektrische heggenschaar, de telescopische heggenschaar en de aanhanger waren tot nu toe de grootste uitgaven. We zouden een bus willen, maar dat is wel een flinke investering.”

De studie van Jefta is gericht op hoe je een bedrijf start. „Belangrijk is: vertellen waarom je iets doet en niet wát je doet. Wij vinden dat iedereen moet kunnen genieten van het groen om ons heen.” 

Ze helpen in veel gevallen mensen met hun tuin die zelf niet meer in staat zijn om dit te doen. “Veel klanten die ons inhuren zijn ouderen. Over het algemeen wonen ze nog wel zelfstandig maar hebben niet meer het vermogen om de tuin te onderhouden waarvan ze wel willen genieten. Het is mooi als je dan kan helpen. Samen een klant tevreden zien met een mooie tuin, geeft voldoening. Wij houden van het contact met klanten en je komt op verschillende plekken. Klanten reageren enthousiast dat wij dit werk naast onze studie doen. Alle drie steken we de handen uit de mouwen en we vinden het heerlijk om buiten bezig te zijn. We zijn ook gevraagd om te werken voor hoveniers – er is schaarste in de groensector - maar we willen juist ons eigen bedrijf opbouwen met elkaar, dus dat doen we niet."

Hun tip als je een bedrijf wilt starten? “Kijk naar je interesses en doe wat je leuk vindt. Dat is veel beter dan dat je iets doet om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat is ook niet onze primaire motivatie. Ons plezier halen we uit samen een bedrijf runnen.”

Lees ook:Zorgenkind Erwin Adams is nu specialist in rhododendrons

Delen via: