“Een schotwond had ik in Nederland nog niet meegemaakt”, zegt dokter Wilbert Boek. De KNO-arts uit Bennekom reist jaarlijks naar het Caribische eiland Sint Maarten om de plaatselijke bevolking te helpen en de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren.
Wie aan Sint Maarten denkt, denkt aan palmbomen, witte stranden en een azuurblauwe zee. Minder bekend is dat het tropische eiland over een eigen ziekenhuis beschikt, waar Wilbert Boek, Hubert Faber en andere Nederlandse specialisten al vijf jaar om de beurt enkele weken werken. Wilbert en Hubert zijn in het dagelijks leven actief bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en Padberg Cosmetiek, een kliniek in Ede waar mensen onder meer terechtkunnen voor een ooglidcorrectie.
“De gezondheidszorg op Sint Maarten is uitdagend en onvoorspelbaar”, zegt Wilbert. “Je hebt altijd dienst, je kunt ook ’s nachts gebeld worden en je gaat qua voorzieningen een aantal jaren terug in de tijd. In Nederland heb ik dubbel zoveel instrumenten en apparatuur en hebben we nooit last van stroomstoringen. Op Sint Maarten moet ik meer improviseren, maar dat maakt m’n werk ook wel weer extra leuk en afwisselend. Ik voer operaties uit – bijvoorbeeld op kaakchirurgisch vlak – die in Nederland niet tot mijn takenpakket behoren.”
De lokale bevolking verwelkomt de artsen uit het ‘koude kikkerlandje’ met open armen. “Ze zijn dankbaar voor onze hulp en trakteren ons geregeld op taarten en andere lekkernijen”, vertelt Wilbert. “De specialistische zorg zoals wij die kennen, zijn ze op het eiland niet gewend. Mensen stappen ook minder snel naar een dokter, lopen langer door met klachten. Laatst opereerde ik bijvoorbeeld een man met een cyste in de hals van maar liefst 15 centimeter. Zover laat men het in Nederland zelden komen.”
Kogel
Zijn eerste kennismaking met het tropische eiland, vijf jaar geleden, vergeet de arts nooit meer. “Er werd een man binnengebracht met een kogel in zijn hoofd. Hij kwam uit niet zo’n beste buurt en had ruzie gehad. Zijn grote geluk was dat de kogel net voor zijn hersenen tot stilstand was gekomen en dat we de kogel met een beitel konden verwijderen. In Nederland maak je zulke dingen niet mee, maar op Sint Maarten wordt nogal eens geschoten.”
Ook slachtoffers van motorongelukken en buitenlandse toeristen die met een groot cruiseschip het eiland bezoeken, belanden geregeld op de operatietafel. “Dit voorjaar hielp ik bijvoorbeeld een vrouw uit New York. Ze had een groot abces in haar keel en vroeg me om een snelle oplossing, want haar boot stond op het punt van vertrekken. Dat is gelukt door ter plekke een snee te maken. Bij thuiskomst in Amerika laat ze zich verder behandelen.”
Saba
Een bezoek aan het nabijgelegen eiland Saba is voor de Padberg-artsen een vast onderdeel van het verblijf in het Caraïbisch gebied. “Daar helpen we op zo’n dag ongeveer dertig mensen, die anders zelf op het vliegtuig hadden moeten stappen.”
Lees ook:Horecamensen Radboud en Ubavka worden reisbegeleiders
Tussen de operaties door genieten de artsen van Padberg Cosmetiek ook van het fijne klimaat en de omgeving. “Ik begin mijn dag daar met een verfrissende duik in de zee en ga ook altijd wel een keer duiken. Er leven rond het eiland fantastisch mooie vissen, je weet niet wat je ziet”, zegt Wilbert enthousiast.
Betere zorg
Hij is blij dat hij de gezondheidszorg op Sint Maarten samen met alle collega’s uit Nederland een kwaliteitsimpuls heeft kunnen geven, bijvoorbeeld door betere apparatuur naar het eiland te halen. “Natuurlijk gaat zo’n verbetertraject hier langzamer dan we als ongeduldige Nederlanders eigenlijk willen, maar de mentaliteit is hier nu eenmaal anders.”
Met een glimlach vertelt hij over een apparaat dat hij had besteld. “De levering liet op zich wachten en toen ik informeerde kreeg ik te horen ‘It’s on the island’. Een week later was het ‘ergens in het ziekenhuis’, pas na drie weken stond het op de juiste plek. Daar kan ik de humor wel van inzien. Typisch Sint Maarten!”