Claudia Maser uit Gorinchem is stemacteur, voice-over en schrijver. Zo heeft zij haar eigen boek ‘De aap is los' ingesproken. Dat vond zij erg leuk en leerzaam. Stemacteren is een uitdaging, vindt Claudia, omdat je alleen je stem hebt om de juiste emotie en boodschap over te brengen.
Eline Lohman
Claudia is gelijk duidelijk: stemacteren is zoveel meer dan ‘even een tekst inspreken. ,,Het is een vak waarbij je een boodschap of verhaal moet overbrengen op een manier die aanspreekt. Dat kan variëren van het enthousiast brengen van een commercial tot het rustig en informatief inspreken van een audioboek of uitlegvideo. Stemacteren is een uitdaging. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het vraagt veel om alleen met je stem de juiste emotie en boodschap over te brengen. Je moet je goed inleven in de tekst en de juiste toon vinden die past bij wat de klant wil. Elk project is weer anders en dat maakt het vak ook zo leuk en dynamisch.”
Voor Claudia begon het eigenlijk allemaal toen zij haar eigen boek ‘De aap is los' mocht inspreken. ,,Het was een ontzettend leuke en leerzame ervaring om mijn verhaal op deze manier tot leven te brengen. Het was bijzondere om niet alleen de schrijver van een verhaal te zijn, maar ook de stem die dat verhaal vertolkt. Dat proces heeft me doen realiseren hoe krachtig stemacteren kan zijn en hoeveel invloed je als stemacteur hebt op hoe een verhaal overkomt bij de luisteraar. Dat smaakte naar meer! Sindsdien heb ik twee cursussen gevolgd en ben ik nu gecertificeerd stemacteur. Ik heb mijn eigen professionele thuisstudio opgezet, zodat ik vanuit huis hoogwaardige opnames kan maken. Deze stap voelt voor mij heel natuurlijk, omdat ik als schrijver al veel bezig ben met taal, verhalen en de kracht van woorden.”
INLEVINGSVERMOGEN
Je moet als stemacteur wel bepaalde kwaliteiten hebben, volgens de Gorcumse. Naast een prettige stem gaat het naar haar mening vooral om inlevingsvermogen en flexibiliteit. ,,Je moet snel kunnen schakelen tussen verschillende stijlen - van vriendelijk en enthousiast tot zakelijk en serieus. Ook is articulatie belangrijk, zeker als je voor bijvoorbeeld e-learning, informatieve video's of zakelijke commercials inspreekt. Mijn stem is met name geschikt voor narratieve producties en zakelijke, informatieve teksten. Wat mijn leukste opdracht tot nu toe is? Het inspreken van mijn eigen boek was tot nu toe het hoogtepunt, omdat het zo persoonlijk was. Het was een bijzondere ervaring om mijn eigen woorden op deze manier tot leven te brengen en in een professionele studio te werken. Ik kijk ernaar uit om dit soort projecten vaker te doen, maar dan met de verhalen en scripts van anderen!”
Net als zoveel mensen vindt ook Claudia het even wennen om haar eigen stem terug te horen. ,,Want je eigen stem klinkt toch altijd anders dan je denkt. Maar inmiddels ben ik eraan gewend en vind ik het juist leerzaam om naar mijn eigen opnames te luisteren en te horen wat er beter kan. Wat mijn stem ook uniek maakt, is dat ik al op zoveel verschillende plaatsen heb gewoond. Hierdoor heb ik een accent dat nergens echt aan te koppelen is, wat mijn stem bijzonder en flexibel inzetbaar maakt. Het is een niche-beroep. Veel mensen denken er niet meteen aan wanneer ze het over creatieve beroepen hebben, maar stemacteurs zijn overal.”
Niet iedereen kan zomaar stemacteur worden, denkt Claudia. ,,Ik geloof dat stemacteren een vak is dat voor veel mensen toegankelijk is, maar het vereist wel een combinatie van vaardigheden, inzet en passie. In die zin denk ik dat niet iedereen automatisch een goede stemacteur zal worden, tenzij ze bereid zijn om hard te werken en te blijven leren. Stemacteren draait niet alleen om een prettige stem; het gaat erom hoe je die stem inzet om emoties over te brengen, verhalen te vertellen en vaak complexe boodschappen te communiceren. Je hebt geen visuele hulpmiddelen zoals lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen om je boodschap te ondersteunen. Alles moet via je stem gebeuren: de juiste intonatie, het tempo, de timing, en vooral het gevoel. Dat is iets wat je kunt leren, maar het vereist toewijding. Mijn ervaring in het theater heeft me een basis gegeven voor dit werk. In het theater leer je immers om emoties en verhalen over te brengen op een publiek, vaak op een fysieke manier. Wat ik heb geleerd, is dat dezelfde principes gelden voor stemacteren, maar dan zonder dat je fysiek zichtbaar bent. Je moet volledig vertrouwen op je stem om bijvoorbeeld het verdriet, de blijdschap of spanning van een personage over te brengen.”
SCHAKELEN
Een ander belangrijk aspect is flexibiliteit, legt Claudia uit. ,,Elke opdracht is anders: soms moet je de stem voor een vriendelijke en vrolijke commercial doen, soms voor een serieuzere e-learningmodule of een emotioneel luisterboek. Het kunnen schakelen tussen die verschillende stijlen en toonhoogtes is iets wat niet vanzelf komt. Je moet je stem constant trainen en verbeteren, net als een zanger of acteur. Als je bereid bent om te leren en te investeren in jezelf, dan kun je stemacteur worden. Het is een vak dat draait om techniek, inleving en voortdurende ontwikkeling. Voor mij is het een uitdagende, maar vooral fascinerende reis en ik ben nog steeds aan het groeien in het vak.”
Claudia's droom op het gebied van stemacteren is om haar liefde voor verhalen en personages verder uit te bouwen en op een unieke manier te combineren met haar werk als schrijver en theatermaker. ,,Stemacteren voelt voor mij als een natuurlijke verlenging van mijn creatieve werk, omdat ik altijd al gefascineerd ben geweest door het creëren van werelden en het vertellen van verhalen. Mijn droom is om die ervaring verder uit te breiden en mijn stem te gebruiken om ook de verhalen van anderen tot leven te brengen.”
Zie Ccmaser.nl/stemacteren-voice-over voor een stemdemo.