Radboud en Ubavka Bos gooien het roer om. Van de horeca stappen ze over naar het aanbieden van reizen naar Noord-Macedonië. “Noord-Macedonië heeft enorm veel te bieden” zegt Radboud. “Cultuur, natuur, lekker eten en vriendelijke mensen.”
Naomi Heidinga
De keuze voor Noord-Macedonië ligt eigenlijk voor de hand. Ubavka komt uit Macedonië. “Ik ben voor de liefde naar Nederland gekomen.” Ze ontmoette Radboud begin jaren negentig in Ohrid. “Ik werkte destijds in het toerisme”, vertelt Radboud. Ubavka: “Ik dacht dat het bij een vakantieliefde zou blijven, wilde mijn hart niet aan hem verliezen.” Het liep anders. Het stel hield contact via brieven en de telefoon. In 1992 kwam Radboud Ubavka ‘halen’. “Ik reed in een Fiat Panda, om de oorlog heen.” In Nederland ging Ubavka aan de slag als verpleegkundige. “Maar Radboud wilde graag iets voor zichzelf. We waren allebei goede amateurkoks en we konden met elkaar werken. We verzorgden af en toe de catering voor vrienden.”
Avontuur in de horeca
Ze besloten hun hobby om te zetten naar een bedrijf. Ze begonnen gewoon vanuit huis. Na een jaar huurden ze een professionele keuken in Uithoorn. “Dat hebben we twintig jaar volgehouden. We hadden nooit de ambitie om een eigen restaurant te beginnen, ons bedrijf liep goed. We werden door het bestuur van het Kunstfort in Vijfhuizen gevraagd of wij een oplossing hadden voor het noodlijdende restaurant. De uitbater daarvan kreeg het restaurant niet rendabel.” Na even twijfelen durfden ze het avontuur aan. Het werd een succes. “Je zit hier op een ideale plek: langs het fietspad naar Haarlem, met gratis parkeerplekken en een halte van de Zuidtangent dichtbij. We hebben mensen hier zien daten, verliefd worden en trouwen. En vervolgens kwamen ze met de kinderen.”
Na elf jaar vonden ze het mooi geweest. “Net voor de corona-uitbraak waren we tot de conclusie gekomen dat we het restaurant wilden verkopen. Dat besloten we op vrijdag; op zondag kwam de lockdown. Het was niet een goed moment om te verkopen. Dus zijn we nog even doorgegaan, tot 2021. Toen kwam er overigens nog een lockdown.”
Reisbegeleiders naar Noord-Macedonië
Nu staat niets meer in de weg voor een nieuwe uitdaging. “De kinderen zijn de deur uit, dit is het juiste moment om iets anders te gaan doen. We zijn allebei flexibel en gaan graag het avontuur aan. Bij het openen van ons restaurant hadden we het gevoel dat het goed zou komen. Dat gevoel hebben we nu weer!”
Noord-Macedonië ligt op de Balkan. Het land heeft de kenmerken van een Balkanland: het is niet duur, de natuur is prachtig en het land heeft een rijke cultuur. “Noord-Macedonië komt echt op als vakantieland. Mensen kennen het wellicht van het Meer van Ohrid, waar veel reizen naartoe worden aangeboden, maar het land heeft zoveel meer te bieden. De mensen zijn heel gastvrij.” Radboud en Ubavka gaan rondreizen aanbieden voor groepen. “We nemen maximaal achttien mensen mee.” Want zelf zijn ze ook van de partij. Handig, want zo vormen ze de schakel tussen de lokale bevolking en de toeristen. Engels wordt vooral door jongeren gesproken, ouderen zijn de taal vaak niet machtig. Met handen en voeten kom je echter een heel eind.
Avjar en rakija
Ze nemen reizigers mee op een tour langs bekende en onbekende plekken. “We willen mensen zoveel mogelijk het land laten ervaren. Daarbij hoort bijvoorbeeld een overnachting in een klooster, een bezoek aan een ecoboerderij waar een familie al generaties lang avjar maakt, een traditionele paprikatapenade. Rakija proeven hoort er ook bij, een sterke, vaak thuis gestookte drank. Daarnaast zijn er wandelingen door bergen en door historische stadjes waar ruïnes herinneren aan de Romeinse tijd. We zijn overal zelf geweest, hebben alle overnachtingsplekken uitgeprobeerd. Dat vinden we belangrijk, we willen een goede kwaliteit bieden.”
10 mei ging hun eerste twaalfdaagse groepsreis van start in Skopje, de hoofdstad. In het najaar willen ze achtdaagse groepsreizen aanbieden. Gaandeweg zal het aanbod worden uitgebreid. Ze kunnen niet wachten. “In Noord-Macedonië schijnt de zon driehonderd dagen per jaar.”
Ook interessant: ‘Als de pieper gaat, dan is ons gesprek voorbij’
Een interview met Cees-Jan Bloemendaal is er eentje in de categorie ‘voor eigen risico’. Hij is adviseur gevaarlijke stoffen bij incidenten en weet niet wanneer hij in actie moet komen. “Als de pieper gaat, dan is ons gesprek voorbij.” Lees hier zijn verhaal.