Ruim 86.000 mensen werkten in Nederland als werknemer in 2021, terwijl ze in Duitsland of België woonden. Andersom zijn de aantallen die in Nederland woonden en in de buurlanden werkten veel lager. Vanuit Duitsland staken bijna 44.000 werknemers de grens over voor hun werk in Nederland, vanuit België 42.000. Deze aantallen zijn sinds 2017 vrijwel constant gebleven. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.
Het aantal werknemers dat uit België en Duitsland naar Nederland kwam om te werken, was volgens het CBS veel groter dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelde. Vanuit Nederland werkten bijna 7.000 werknemers in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, 1.000 in Nedersaksen en 11.000 in Vlaanderen. In Wallonië werken zeer weinig mensen uit Nederland. Het aantal grenspendelaars van Nederland naar België is sinds 2017 licht gedaald.
Wie heeft de meeste werknemers van over de grens?
Noord-, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen zijn de Nederlandse regio’s met het hoogste percentage werknemers die wonen in Duitsland of België. In Noord-Limburg was in 2021 ruim 5 procent van de werknemers afkomstig uit Duitsland. Dat is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,5 procent. In Twente, Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Midden- en Zuid-Limburg lagen de percentages in 2021 tussen 1 en 3.
In de Duitse regio’s aan de andere kant van de grens zijn de aandelen werknemers uit Nederland lager. Voor de Kreis Städteregion Aachen is dat aandeel met 1 procent het hoogste. Omdat in deze regio veel mensen werken, gaat het in absolute zin om een aantal van ruim 2.000 mensen. Dat is 30 procent van alle inkomende grenspendelaars naar Noordrijn-Westfalen.
Belgische Nederlanders
In 2021 woonde 4,5 procent van de werknemers in Zeeuws-Vlaanderen in België. Andere regio’s met relatief hoge aandelen werknemers uit België zijn Zuid-Limburg (4 procent), Zuidoost-Noord-Brabant en Midden-Limburg (iets meer dan 2 procent). Aan Vlaamse zijde laat het arrondissement Eeklo ook een aandeel zien van boven de 2 procent van werknemers die in die regio werken en in Nederland wonen. Dit is meer dan het gemiddelde van 0,5 procent.
Het arrondissement Antwerpen heeft een relatief groot aandeel werknemers uit Nederland: bijna 1 procent. Dit zijn 3.600 mensen; dat is bijna een derde van alle grenspendelaars vanuit Nederland naar Vlaanderen.
Lees ook: ‘Migratie lijkt logisch, maar het lost de krapte op de arbeidsmarkt niet op’
“De werkloosheid en het aantal vacatures wijzen nog steeds op een zeer krappe arbeidsmarkt”, zegt Marieke Blom van ING. Volgens haar blijft de krappe arbeidsmarkt bedrijven parten spelen. “Migratie lijkt een logische oplossing, maar de krapte is daarmee niet weg.”