Dé plek voor lokale toppers en jobmarketing
  • 5 min leestijd
  • 16-04-2024

Werven en behouden van medewerkers: op zoek naar de pareltjes

werven en behouden personeel
Installatiewerk door een elektricien van WB Installatie.

Personen met technische en ICT-beroepen blijven relatief vaker in hun eigen beroep werken dan gemiddeld op de arbeidsmarkt en veranderen minder vaak van sector. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie in opdracht van Techniekpact.

Marco Jansen

Uitstroom en wisseling van werkgever zijn de techniek en ICT relatief laag, wel zijn er zorgen over de instroom. Drie werkgevers vertellen over werven en behouden.

WB Installatie in Nijkerk plaatst elektrotechnische installaties in woningen en bedrijfspanden (utiliteit). Het bedrijf heeft vijftien man eigen personeel en zestien ‘inleners’. Zij installeren en monteren elektra, domotica en brandbeveiliging. “Wij hebben heel weinig verloop en weten ons personeel goed vast te houden door een vrij informele sfeer”, vertelt Corina van Wolfswinkel. Op vrijdagmiddag komen de jongens in onze kantine – het stamcafé – bij elkaar.”

Hoe werven en behouden?

Het kantoorpersoneel heeft zelf ook op de bouw gelopen en weet waar monteurs mee te maken hebben. Van Wolfswinkel: “Projectleiders, werkvoorbereiders en tekenaars zijn als monteur doorgegroeid. Iemand met reuma is opgeleid tot tekenaar omdat hij het niet tot zijn pensioen zal volhouden op de bouw. Ook de eigenaar, mijn man Eddie van Wolfswinkel, is bijna 20 jaar geleden gestart als elektricien.” Door samenwerking met het Corlaer College in Nijkerk zijn vanaf september drie jongens uit de gemeente Nijkerk in dienst gekomen bij het erkend leerbedrijf. “Zij zijn een bbl-opleiding gestart, gaan een dag per week op het mbo naar school en werken vier dagen.”

BCS Cranecamera in Amersfoort produceert camerasystemen voor hijskranen. Hugo Schoenmaker en Edwin van Hove hebben het bedrijf anderhalf jaar geleden overgenomen en sindsdien is al het personeel behouden. “Ook hebben we flink wat personeel aangenomen en zijn we meer dan verdubbeld. Tien vaste medewerkers aangevuld met flexibel personeel, gemiddeld zijn dit er twee tot vijf. We hebben geen groot tekort, maar zijn wel altijd op zoek naar technische mensen. Is er sprake van enigszins relevante kennis en ervaring, dan openen we meteen het gesprek. Onlangs zijn twee mensen die om de hoek wonen aangenomen. Zij boden zichzelf aan.”

 

De mix van vast en flexibel heeft enerzijds met de bedrijfsomvang te maken, anderzijds met de wensen van personeel. Schoenmaker: “Dit doen we om goede mensen te krijgen en vast te houden. De missie van het bedrijf is marktleider worden in het segment; daar is expertise voor nodig en mensen die willen bijdragen in die ontwikkeling. Sommigen willen vastigheid, een stabiele baan in de buurt of persoonlijke ontwikkeling in lijn met het bedrijf. Anderen willen afwisseling, omdat ze ook al voor anderen werken.”

Na de overname zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. “We zijn flexibel in werktijden. Even weg voor de zwemles van je kind hoeft niet geregistreerd te worden. We zorgen voor een gevulde kantine met altijd vers fruit, maar ook snacks en frisdrank. Ieder jaar is er een sociaal evenement met aanhang van medewerkers en vrienden van het bedrijf en we doen een evenement op een externe locatie. Het zijn kleine dingen die samen veel doen.”

Talendoctorandus nu in de bouw

Arjen van de Belt (51) uit Leusden is met Bouwonderneming T.J. van de Belt Leusden actief in de luxe woningbouw. Ook doet het bedrijf aanbouwen, verbouwingen en onderhoud voor woningstichtingen. Het bedrijf telt dertig medewerkers, waarvan 25 op de bouw en twee in de timmerwerkplaats. Hij is op zoek naar meewerkend uitvoerders en leidt zelf een zijinstromer op tot timmerman. “Hij is doctorandus Duits en Nederlands, maar heeft op zijn 25ste besloten het onderwijs vaarwel te zeggen om bij ons aan de slag te gaan als timmerman. Inmiddels is hij 27 en maakt als werkplaatstimmerman kozijnen. Een fijne, slimme jongen die dingen snel oppikt.”

In de bouw is sprake van vergrijzing en Van de Belt vindt het essentieel om de kennis op gebied van bouwen bij oudere werknemers over te dragen. Een oudere werkt met een jongere jongen samen in de hoop dat het klikt. “Een volleerd timmerman word je niet in twee jaar, dat duurt wel tien jaar, want het is een veelomvattend beroep. Ik wil graag investeren in vakmensen, maar de afgelopen tijd zijn er ook best veel de revue gepasseerd.” Van de Belt maakt zich met name zorgen over de mentaliteit. “Zeker de jeugd van tegenwoordig rekent helemaal uit hoeveel geld ze nodig hebben en wil niet meer fulltime werken. Steeds vaker stellen ze zich zo op. Ik vind dat je fulltime aan de bak moet om te zorgen dat je een goede vakman wordt. Of iemand wil na verloop van tijd zelf gaan klussen als zzp’er. Ik blijf positief en blijf investeren in opleiden, maar je moet wel de pareltjes eruit halen.”

Nadenken over het opleiden

Zijn onderneming is erkend leerbedrijf, maar Van de Belt vindt ook dat de scholen goed na moeten denken over de opleidingen. “Dan hoor ik dat het niet zo erg is om een halfuurtje te laat te komen omdat het eerste jaar wennen is in de bouw. Van mij mogen ze zich wel iets anders opstellen en meer vakgericht en inhoudelijk begeleiden, zoals het vroeger op de oude ambachtsscholen ging. Die jongens willen met hun handen werken. Als je kiest voor de bouw moet je wel inzet tonen. Onze jongens staan om 5.45 à 6.00 uur klaar om de kar te legen en materialen te laden en zelf ben ik regelmatig zestig uur aan de gang.”

Om eigen personeel te behouden vindt hij het wel belangrijk om goed te luisteren. “Ze vinden het belangrijk om met goed gereedschap te werken en waarderen een feestje en een biertje met elkaar drinken.”

Lees ook: Bouw krimpt, grote vraag naar personeel blijft

Er kan in 2024 minder worden gebouwd. Dat komt onder meer door strengere eisen, hoge kosten en een tekort aan bouwlocaties. Hierdoor komt er volgens uitkeringsinstantie UWV naar verwachting een einde aan de jarenlange groei in de bouw. Maar de vraag naar personeel blijft in de bouw structureel groot.

Delen via: