Dé plek voor lokale toppers en jobmarketing
  • 3 min leestijd
  • 24-05-2024

Werkgever wint rechtszaak: gratis gezonde lunch voor medewerkers valt onder arbobeleid

gratis gezonde lunch voor medewerkers

“Gezonde medewerkers vormen de kern van een gezond bedrijf. Ons doel is dat al onze medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen.” Met deze doelstelling stapte teler Koppert Cress naar de Hoge Raad. Die is het met het bedrijf eens dat de verstrekking van gezonde lunchmaaltijden valt onder de arbovoorzieningen. Koppert Cress kreeg echter een naheffing van de Belastingdienst, omdat die het verstrekken van de gratis gezonde lunches zag als verkapt loon. Daar is de Hoge Raad het echter niet mee eens.

Gedreven door de missie om al hun medewerkers gezond hun pensioen te laten halen, heeft Koppert Cress gezonde voeding geïntegreerd in hun arbobeleid. In het bedrijfsrestaurant Rob & Bob, een samenwerking tussen Koppert Cress-ceo Rob Baan en Bob Hutten (Hutten Catering) worden geen ongezonde opties aangeboden, maar juist gezonde maaltijden. Als onderdeel van het arbobeleid werden medewerkerslunches gratis aangeboden om de overgang van frisdrank naar fruitwater en van frituur naar groenterijke maaltijden te vergemakkelijken.

Waarom een gratis gezonde lunch?

In 2015 ontwikkelde Koppert Cress in overleg met de ondernemingsraad, de bedrijfsarts en de Arbodienst een beleidsplan om medewerkers gezonder te maken en te houden. Hoewel een sportschoolabonnement werd aangeboden en een bedrijfsdiëtiste actief was, bleek het niet voldoende. Het idee van een gezonde lunch binnen het arboplan kwam op tafel, maar de werkkostenregeling (WKR) stond gratis lunch niet toe. Dit leidde tot een gerechtelijke strijd met de Belastingdienst, met uiteindelijk een gang naar de Hoge Raad.

De Raad deed uitspraak in het voordeel van Koppert Cress. Zij stelde dat beleid ter voorkoming en beperking van ziekteverzuim ook kan worden gerekend tot het arbobeleid. “Algemeen bekend is dat gezond eten de kans op ziekten vermindert en dat het herstel na een ziekte daardoor kan worden bevorderd. Het verstrekken van gezonde maaltijden aan personeel kan dus deel uitmaken van het beleid van een werkgever ter voorkoming van ziekteverzuim, en kan dus een onderdeel zijn van het arbobeleid van die werkgever.” Baan reageert: “Ik ben euforisch over deze uitspraak. Gezond verstand blijkt doorslaggevend: een gezonde lunch. Dit is baanbrekend voor werkgevers en werknemers in Nederland.”

Gezonde levensstijl

Koppert Cress hoopt dat deze uitspraak zal bijdragen aan een positieve verandering en dat gezonde medewerkerslunches kunnen blijven bijdragen aan een gezonde levensstijl voor hun medewerkers en de maatschappij als geheel. Het bedrijf blijft vastbesloten om door te gaan met hun inzet voor gezondheid en welzijn.

Investeren in gezonde voeding

“Dit is een eerste mooie stap”, reageert Ard van der Steur, voorzitter van Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). “Maar het zou nu en in de toekomst vanzelfsprekend moeten zijn dat werkgevers hun mensen tijdens het werk gezond eten kunnen aanbieden zonder hiervoor fiscaal te worden gestraft. De wetgever legt de verantwoordelijkheid voor de duurzame inzetbaarheid en gezondheid van werknemers steeds meer en nadrukkelijker bij werkgevers. Werkgevers willen hier via gezonde voeding ook in investeren.”

Lees hier meer over de uitspraak van de Hoge Raad over de gratis gezonde lunch voor medewerkers.

Lees ook: Werknemers langer gezond laten doorwerken? Dat vraagt om een andere blik op werk

“Een zorgwekkende constatering”, zegt Peter Abelskamp over de uitkomst van een CNV-onderzoek naar het doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Daarin geeft 45 procent aan dit niet te gaan redden. “Maar bedrijven kunnen hier ook een mooie kans in zien. Laat werknemers langer gezond doorwerken.”

Delen via: