Dé plek voor lokale toppers en jobmarketing
  • 2 min leestijd
  • 10-05-2024

‘Laat werknemers langer gezond doorwerken’ – dat vraagt om een andere blik op werk

gezond doorwerken tot pensioen

“Een zorgwekkende constatering”, zegt Peter Abelskamp over de uitkomst van een CNV-onderzoek naar het doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Daarin geeft 45 procent aan dit niet te gaan redden. “Maar bedrijven kunnen hier ook een mooie kans in zien. Laat werknemers langer gezond doorwerken.”

CNV hield het onderzoek onder 2.700 leden van 45 jaar of ouder. 62 procent van hen wil eerder stoppen met werken, maar hebben hiervoor niet de financiële mogelijkheden. “Veel mensen moeten doorwerken, terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen”, reageert CNV-voorzitter Piet Fortuin.

‘Laat mensen gezond doorwerken’

Maar, zegt Peter Abelskamp: “Oudere werknemers zijn hard nodig. Bedrijven moeten dus nadenken over mogelijkheden om ze te behouden. Dat kan met technische aanpassingen op de werkvloer, maar belangrijker is een flexibelere mindset met opties als omscholing.”

Volgens Abelskamp, partner en business leader bij adviesorgaan Mercer Marsh Benefits, branden werknemers die zwaar werk doen fysiek sneller op. “Ook mentaal zware banen, zoals in het onderwijs, kunnen hun tol eisen. Om werknemers financiële zekerheid te bieden, moeten deze langer gezond kunnen blijven werken zodat zij langer pensioen kunnen opbouwen.”

Maar hoe dan?

Maar hoe kan werk hierop aangepast worden? Abelskamp: “De Duitse autofabrikant BMW paste delen van fabrieken aan, zodat oudere werknemers bijvoorbeeld minder diep hoeven te bukken. Maar nog effectiever is het als we anders gaan kijken naar werk. Een levenslange carrière in hetzelfde beroep is niet logisch meer, net zomin als een carrière waarbij het salaris alleen groeit. Omscholing en doorstromen naar een ander type functie moeten serieuze opties worden.”

Goed voor bedrijven

Dat houdt volgens Abelskamp in dat een bedrijf tijd en geld moet steken in het uitzoeken van welke veranderingen kunnen worden doorgevoerd en hoe. “Zie dit niet als verlies, maar juist als winst. Bedrijven die dit doen, verbeteren namelijk hun positie op de arbeidsmarkt, omdat hun medewerkers een betere gezondheid als vooruitzicht hebben en daardoor meer financiële zekerheid.”

“Dit zal ertoe leiden dat meer werknemers bij een bedrijf willen werken, maar ook dat oudere werknemers gezond aan boord blijven. Het aanbod van arbeid wordt dus groter. Bovendien houdt een bedrijf op deze manier waardevolle kennis in huis. Die kan vervolgens weer worden overgedragen op de jongere generatie.”

Lees ook: Stress vaker de oorzaak van langdurige uitval werknemers

Bijna een kwart van al het verzuim in 2023 werd veroorzaakt door langdurige stressgerelateerde klachten. Het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) door stressgerelateerde klachten steeg in 2023 met 11 procent ten opzichte van 2022.

Delen via: