HARDERWIJK Ik tref Theo Goosen in MFC De Kiekmure in Harderwijk: het thuishonk van Wijkvereniging Stadsdennen en Frankrijk. Wat opvalt is dat veel mensen hem groeten. ,,Iedereen kent mij”, zegt Theo. En dat is ook niet zo raar, want hij doet ontzettend veel voor de vereniging.
Marja Stienstra
Theo is van oorsprong geen Harderwijker, alhoewel de meeste mensen dat wel denken. Hij komt uit Kampen en is in 1989 voor de liefde naar Harderwijk verhuisd. Na een bedrijfsongeval kwam hij in 1995 thuis te zitten. Hij viel van tien meter hoog naar beneden en werd volledig afgekeurd. Er volgde een lange periode van arts- en ziekenhuisbezoeken en hij kreeg te horen dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Dat besef kwam pas later toen hij in het bekende zwarte gat viel.
Zijn vrouw, inmiddels overleden, en zoon zeiden op een gegeven moment ‘je moet verder Theo. Je kunt thuis blijven zitten, of iets gaan doen en jezelf nuttig maken’. Zijn vrouw was al betrokken bij de wijkvereniging en haalde Theo over om daar ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij wilde wel iets met cijfers doen en begon in 2000 als penningmeester. Maar inmiddels doet hij meer. Veel meer. Hij kan met recht het boegbeeld van de vereniging genoemd worden. Maar hij benadrukt dat hij niet de wijkvereniging ís.
FULLTIME BAAN
Naar eigen zeggen staat hij zeven dagen per week en 24 uur per dag in het teken van de wijkvereniging. ,,Eigenlijk heb ik gewoon een fulltime baan”, lacht Theo. ,,Maar dit is mijn leven en ik zou het niet anders willen.” Een gemiddelde werkdag voor Theo is gevuld met vergaderingen en overleggen, hij doet thuis de nodige leden- en financiële administratie en coördineert de activiteiten die georganiseerd worden. Ook onderhoudt hij de contacten met diverse organisaties waarmee de wijkvereniging samenwerkt, zoals de gemeente Harderwijk en Zorgdat.
SAMEN ETEN
De wijkvereniging wil het contact tussen de bewoners in de wijken stimuleren door middel van het aanbieden van diverse cursussen en activiteiten in MFC De Kiekmure en MFC De Roef. Denk hierbij aan tekenen & schilderen, breien en klaverjassen. Relatief nieuw is Samen Eten; een activiteit die toch elke keer weer ruim honderd leden trekt. ,,Eén keer in de maand op maandagavond kunnen mensen met elkaar eten, waarbij iedere keer een ander land/thema centraal staat. Ik eet zelf ook altijd mee, ik merk dat mensen het fijn vinden als ik erbij ben. Ik vind het prachtig om te zien dat het samen eten mensen echt met elkaar verbindt.”
RIJKDOM
,,Op dit moment zijn er zo’n 650 gezinnen lid van onze wijkvereniging. Als vereniging hebben we de belangrijke taak om mensen met elkaar te verbinden, om hun sociale kring uit te breiden”, legt Theo uit. ,,Het is goed voor mensen om hun huis uit te gaan en elders anderen te ontmoeten. Je gaat dan gesprekken aan met mensen die anders denken en andere dingen beleven dan jij. En dat levert een bepaalde rijkdom op. Elkaar ontmoeten, plezier maken en er voor elkaar zijn als dat nodig is. Daar draait het om!”
PUBLIEK BEZIT
Het is overduidelijk dat de wijkvereniging Theo na aan het hart ligt. Maar wat levert al dat vrijwilligerswerk hem zelf op? ,,De contacten die ik erdoor gekregen heb betekenen heel veel voor me. Ik ben nooit eenzaam, omdat ik altijd onder de mensen ben. De leden van de vereniging weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen. In die zin ben ik wel publiek bezit, maar ik krijg er zoveel voor terug. Dit is echt veel beter dan de hele dag thuis zitten: ik kan nu echt iets betekenen voor mijn medemens en dat geeft me veel voldoening.”
ONVERVANGBAAR
Theo beseft zich dat hij onvervangbaar is, in die zin dat de wijkvereniging niet snel weer een vrijwilliger zal vinden die zoveel taken op zich kan en wil nemen als hij. ,,Als er iets met mij gebeurt, hoop ik van harte dat alles gewoon door kan blijven gaan zoals het nu gaat. De vereniging vervult voor veel leden een belangrijke rol in hun leven.”
Lees ook
Tevredenheid bij college van Harderwijk; multifunctionele accommodatie De Roef gaat het inmiddels weer voor de wind