Dé plek voor lokale toppers en jobmarketing
  • 3 min leestijd
  • 01-05-2024

‘Medewerkers behouden is het nieuwe werven, maar dat dringt nauwelijks door bij werkgevers’

hoe behoud ik personeel?

In een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds competitiever wordt en het aantrekken van talent een uitdaging vormt, is het cruciaal voor werkgevers om te focussen op het behouden van medewerkers. “Maar dat dringt nauwelijks tot hen door”, zegt Marion van Happen, ceo bij hr-techdienstverlener HeadFirst Group.

Hoe een werknemer medewerkers behoudt? Door bijvoorbeeld meer aandacht te hebben voor werksfeer en sociale contacten, de financiële beloning te verbeteren en meer individuele gesprekken te hebben met medewerkers, somt Van Happen op. Dat dit een strategie is die slechts vier op de tien werkgevers volgen, vindt ze verbazingwekkend: “Want het is een essentiële factor voor het succes en de groei van organisaties.”

Doorloopsnelheid personeel

“De doorloopsnelheid van personeel neemt snel toe, wat te zien is in alle leeftijdsgroepen”, constateert Van Happen. “Jongeren tot 25 jaar spannen de kroon: bij hen ligt de gemiddelde doorlooptijd op 2,7 jaar. 36,5 procent vond afgelopen jaar een nieuwe werkgever. Dit gemiddelde stijgt naarmate de leeftijd stijgt, met een piek van zeventien jaar bij 60-plussers.” Het grootste gedeelte van de huidige mobiliteit op de arbeidsmarkt wordt verklaard door de groep tot 35 jaar. Dit blijkt uit een Talent Monitor van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group en HeadFirst Group.

Medewerkers behouden

Kennelijk spoort de sterk toegenomen mobiliteit van medewerkers lang niet alle werkgevers aan tot actie. “Het principe van ‘behoud is het nieuwe werven’ is nog nauwelijks doorgedrongen tot werkgevers”, stelt Van Happen. “Zij blijven pushen op externe werving, terwijl interne doorstroom juist nog onvoldoende op de agenda staat. Want de voordelen van interne mobiliteit zijn groot.”

Welke voordelen biedt interne doorstroom?

Volgens de HeadFirst-ceo wisselen werknemers in loondienst nu bijna twee keer zo snel van werkgever (externe mobiliteit) als in 2015. Het aantal mensen dat een andere functie krijgt bij hun huidige werkgever (interne mobiliteit) is echter ten opzichte van 2015 nauwelijks veranderd. “En dat terwijl interne doorstroom bewezen voordelen biedt. Denk aan een grotere medewerkerstevredenheid, een hogere productiviteit en lagere kosten voor werving en onboarding.”

“De externe mobiliteit is momenteel zelfs bijna twee keer zo groot als de interne mobiliteit. In het eerste kwartaal van 2023 was dit verhoudingsgetal bijna 2:1, wat betekent: als drie mensen van baan veranderen, is dat twee van de drie keer bij een andere werkgever. Daaruit blijkt dat werkgevers onvoldoende inzetten op interne carrières en doorgroeimogelijkheden en zich vooral concentreren op de werving van nieuw personeel.”

Lees ook: Behoud van medewerkers in transport en logistiek

Ook werkgevers in de sector transport en logistiek hebben meer aandacht voor het behouden van zittend personeel. Dat doen ze door individuele gesprekken met medewerkers, betere financiële beloning en aandacht voor werksfeer, werktijden en roosters.

Delen via: