Voor het eerst sinds 2014 is het afgelopen jaar het gemiddelde ziekteverzuim gedaald. Dat melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare, die gezamenlijk diensten verlenen aan ongeveer 1 miljoen werknemers.
In 2023 was het gemiddelde ziekteverzuimpercentage volgens de organisaties 4,6 procent, vergeleken met 4,7 procent in 2022. In de zorg en de industrie is het verzuim met gemiddeld 6,3 en 5,5 procent het hoogst.
Meer verzuim door psychische klachten
Het is voor het eerst sinds 2014 dat Nederland weer een daling in het verzuim ziet. De trend van stijging van langdurend verzuim door psychische klachten zet wel door. Na een aantal jaren waarin corona veel impact had op het verzuim, is dit het moment om de aandacht weer te verleggen naar het voorkomen dat medewerkers uitvallen. “In 2023 keerden de gebruikelijke seizoentrends in verzuim terug. De stevige stijging van de afgelopen jaren lijken we daarmee achter ons te laten”, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “Met de juiste inzet van middelen kunnen we die daling proberen vast te houden. Door alert te zijn op stressgerelateerde klachten kan langdurend verzuim worden voorkomen of verkort.”
Voor dit jaar blijft het voorkomen van psychisch verzuim een belangrijk aandachtspunt. Ruim een op de vijf verzuimdagen komt door klachten die verband houden met stress. “Piekeren, lusteloosheid en gespannenheid beïnvloeden je werkprestatie. De oorzaak hiervan ligt niet altijd volledig bij het werk”, vervolgt Penders. “Werkgevers en medewerkers hebben hierin allebei een rol te vervullen.”
Preventief tegen psychische klachten
Voor werkgevers ligt de focus op het bieden van een werkomgeving waarin medewerkers gezond en veilig kunnen werken: fysiek en mentaal. Voor medewerkers is het belangrijk om tijdig hulp in te schakelen, zoals een preventief spreekuur bij de bedrijfsarts. Ook gebeurtenissen in het persoonlijke leven, zoals een overlijden of mantelzorg, kunnen tijdelijk impact hebben op werk. Penders: “Psychische klachten zorgen ervoor dat steeds meer mensen voor lange tijd uitvallen. Het is belangrijk om juist hier in te blijven zetten op preventie. Dat vraagt van werkgevers en medewerkers dat ze met elkaar in gesprek blijven en waar mogelijk tijdig in actie komen.”
Lees ook: Menstruatieverzuim vaak in combinatie met griep of verkoudheid
Verzuim in verband met menstruatieklachten komt relatief vaak voor, maar duurt ook het kortst. Bijna de helft van de vrouwen die hun verzuim in verband brachten met menstruatie, had ook griep- of verkoudheidsklachten.