Dé plek voor lokale toppers en jobmarketing
  • 2 min leestijd
  • 16-01-2024

‘Internationaal zorgpersoneel kan tekort deels oplossen’

internationaal zorgpersoneel

Internationaal zorgpersoneel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg. Dit zegt Frank van Gool, ceo bij arbeidsbemiddelaar Otto Work Force. “Als we in Nederland iedereen de zorg willen bieden die hij of zij nodig heeft, dan redden we het niet met alleen maar de extra Nederlanders die in de zorg instromen.”

Volgens Van Gool staat Nederland een zorginfarct te wachten, als er geen oplossingen komen voor het personeelstekort. “De komende jaren wordt een aanzienlijke toename van het personeelstekort in de zorg verwacht – met prognoses die wijzen op een tekort van 190.000 tot 195.000 zorgmedewerkers over tien jaar. Door de vergrijzing neemt het aantal handen aan het bed af en tegelijkertijd neemt de zorgvraag toe. Het verbeteren van arbeidsvoorwaarden en het verminderen van werkdruk kunnen deels een oplossing bieden, maar voor een duurzame oplossing is meer nodig.”

Werving internationaal zorgpersoneel

Die oplossing ziet Van Gool in het aantrekken van tijdelijk zorgpersoneel uit andere landen. Otto Work Force werft volgens hem in Azië medewerkers voor cruciale sectoren als de gezondheidszorg. “Daarbij moeten we ons houden aan regelgeving: zo hebben de verpleegkundigen bij het moment van werving al de opleiding en ervaring. Daarnaast krijgen ze van ons een intensief taal- en cultuurprogramma. En ze komen daadwerkelijk in dienst bij de zorginstelling.”

Opgedane kennis en kunde

Het werven van tijdelijk personeel heeft ook een positieve keerzijde, stelt Van Gool. “Na maximaal vijf jaar werken in Nederland keren de verpleegkundigen terug. Zo kunnen zij hun opgedane kennis en kunde gebruiken in hun land van herkomst.”

Lees ook: ‘Investeer in zorgmedewerkers én in meer zorgarme jaren’

“Met alleen al de verwachting dat er rond 2040 meer dan een half miljoen mensen met dementie zijn, zou straks een op de drie werkenden in de zorg moeten werken”, zegt directeur-bestuurder Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland. “Daarom moet het kabinet nu investeren in zorgmedewerkers en tegelijkertijd inzetten op het vermeerderen van het aantal zorgarme jaren.”

Delen via: