Van de ouderenzorg naar allround medewerker bij grill- en maaltijdenwinkel Kippie in Leusden. Het was voor Ellen van Dorrestein (50) wel even wennen, maar na twee weken heeft zij haar draai wel gevonden. „Het contact met de mensen is wel een heel verschil, maar net als in de zorg kan het hier ook hectisch zijn.”
Marco Jansen
Ron Bokkers, eigenaar van Kippie Leusden in winkelcentrum de Hamershof, was dringend op zoek naar allround personeel voor het bereiden, grillen en verkopen van de producten en het adviseren van klanten. Dat hoorde Ellen van Dorrestein (50) uit Woudenberg van haar dochter Noa (18) die op zaterdag bij Kippie werkt. „Er hangen advertenties ‘personeel gezocht’ in de winkel en ik wist van mijn dochter dat de situatie steeds penibeler werd, omdat een aantal medewerkers weer terug naar school gingen. Daardoor ontstonden er enorme gaten in het rooster.”
Ellen werkte 24 uur per week in de ouderenzorg, maar omdat zij een opleiding tot pedicure volgt, is ze daar nu oproepkracht. Om het personeelstekort bij Kippie Leusden op te lossen, besloot ze Ron uit de brand te helpen. „Sinds begin september werk ik hier 2,5 dag in de week, in totaal 20 uur. Het is handig dat het overdag is, van 10.15 tot 18.15 uur, zodat ik flexibel ben om ’s avonds af en toe een dienst in de zorg te draaien, om wel mijn bevoegdheid en bekwaamheid te behouden.”
Ellen staat meestal met Ron in de zaak, af en toe komen studenten wat uurtjes meehelpen. Het bevalt haar na twee weken goed, al was het wel even schakelen. ,,Toen ik nog jong was, heb ik bij een lokale bakker gewerkt als zaterdagbaan en ik heb ooit de koksopleiding gedaan. Met eten omgaan kan ik wel, dat verleer je niet. Het contact met de mensen is anders, ze komen met een andere instelling in de winkel dan wanneer je zelf bij iemand van 90 over de vloer komt die je gaat helpen. Die afwisseling vind ik leuk. Ik help mee met het bereiden van de producten en maaltijden. De producten zijn voorgegaarde en gekruide kipproducten, van kippenpoot tot satéstokjes. Aan de nasi- en bamimaaltijden voeg ik de kip toe, en maak het netjes op in een schaal om in de vitrine te zetten. Voor de lunch komen mensen voor warme stokbroodjes en pistolets belegd met kip, die we ’s ochtends vers bereiden. Ook stellen we de bekende Kippie pan samen: een snackpan met allerlei partyhapjes, zoals kippenkluifjes, gehaktballetjes in saus en mini-saté.”
De dynamiek in de winkel ervaart ze anders dan in de ouderenzorg. „Als je in de zorg met twee begeleiders op een groep van twaalf mensen staat, is dat heel hectisch. De ouderenzorg is acht uur hollen. Hier is het ook druk en heb je bij vlagen piekmomenten, maar soms zakt het wat af en heb je tijd om andere dingen te doen die ook belangrijk zijn, zoals het voorbereiden.”
Ellen ziet haar werk bij Kippie Leusden als tijdelijk. „Mijn opleiding tot (medisch) pedicure duurt nog wel ruim een jaar en het is de bedoeling dat ik mijn eigen business ga draaien. In de tussentijd help ik Ron, maar de kans is groot dat ik over een paar maanden wat terugga in uren, want met die opleiding erbij is het wel pittig.”